Veterinärt
25 februari 2020 11:14

Veterinär prickas efter bränning av gaffelband

ErinranVeterinären lade själv ut på sociala medier att han hade behandlat en häst genom bränning av ett skadat gaffelband. Nu har Ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård beslutat ge veterinären en erinran för behandlingen.

Veterinär prickas efter bränning av gaffelband
Veterinären valde att behandla ett gaffelband genom bränning. Han får nu en erinran för dettta, Foto:Istock

Behandlingsmetoden med bränning för att läka ett skadat gaffelband rekommenderas inte av Hästsektionens normgrupp inom Sveriges veterinärförbund, skriver ansvarsnämnden i sitt beslut.

”Normgruppen har uttalat att ’då det inte finns några vetenskapliga belägg för denna behandlingsmetod, kan den inte rekommenderas i modern hästsjukvård.’ Veterinären har alltså medvetet använt en behandlingsmetod som är kontroversiell och som, enligt den aktuella normgruppen, inte kan rekommenderas i modern hästsjukvård” skriver nämnden.

Det var våren 2019 som veterinären själv berättade på Facebook att han hade använt metoden på en travhäst, och det ledde till att länsstyrelsen i det område där veterinären verkar anmälde honom för felbehandling.

Veterinären anförde i sitt svar bland annat att en norm är en rekommendation som inte har någon juridisk förankring, och att frångå en norm kan därför inte per definition anses som en felaktig behandling.
Han hävdade också att behandlingsmetoden finns utförligt beskriven i veterinärmedicinsk litteratur och fortfarande används av många veterinärer, framförallt vid behandling av harhas och överben men även andra diagnoser. Hans egen erfarenhet av behandlingsmetoden vid gaffelbandsskada är god, och behandlingen utfördes helt i enlighet med beskrivning från litteraturen med sedering och bedövning.

Ansvarsnämnden skriver i beslutet att den vetenskapliga litteraturen visar att bränning som behandlingsmetod inte har någon positiv effekt, och att flera länder via sina hästveterinärassociationer har tagit avstånd från metoden i olika uttalanden.

”Metoden är smärtsam för hästen och det finns inga bevis för att behandlingsmetoden ger en snabbare läkning” skriver nämnden som därmed ger veterinären en erinran, vilken är den mildaste formen av påföljd.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden