Veterinärt
4 juni 2019 11:11
Ridsportplus

Läget kan förvärras: ”Behandla inte inken i onödan”

Viktiga rådInken är hästens vanligaste hudtumör. Den kan i bästa fall förbli en godartad liten tumör, men om den störs eller påverkas kan den börja växa okontrollerat och orsaka stora problem. Veterinär och hudspecialist Susanne Åhman avråder bland annat från att behandla själv med exempelvis salva.
– Är den inte helt borta är risken stor att inken snart kommer tillbaka i en annan form, oftast mer aggressiv och svårbehandlad, säger Susanne Åhman.

Läget kan förvärras: ”Behandla inte inken i onödan”
Inkar (sarkoider) verkar leva sitt eget liv. Om de inte sitter i vägen för utrustningen är det bästa att bara låta dem vara. Den här inken sitter dock illa till på en häst som ska ha träns och grimma. Foto: Anki Lundberg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Susanne Åhman är en av tre svenska veterinärer som innehar europeisk specialistkompetens i dermatologi. Hon berättar att en vanlig fråga hon får om inkar, eller sarkoider som de egentligen heter, är om de smittar mellan hästar.
    – Det har aldrig dokumenterats direkt överföring mellan två hästar. Det man vet är att det krävs tre faktorer som samverkar för att utveckla en ink:

    •  ett vårtvirus,
    • en skada i huden där vårtviruset kan ta sig in och
    • en genetisk känslighet hos hästen för att utveckla den här sortens tumör.
    P: 2019-06
    Susanne Åhman är veterinär, hudspecialist och en av tre svenska veterinärer som innehar Diplomate ECVD (europeisk specialistkompetens i dermatologi). Arbetar med hundar och katter på Vetaderm Veterinärklinik i Lomma, samt med hudproblem hos häst på Saxtorps hästklinik i Landskrona. Nominerad till Årets Veterinär 2019.

    Vårtviruset är BPV 1 och 2, nötkreaturens bovina papillomvirus. Det kan spridas till hästar genom flugor. Hos nötkreatur orsakar viruset bara vårtor, men när det kommer in i huden på en häst med genetisk känslighet kan det orsaka en tumör.

    – Här vet man att arabiska fullblod och quarterhästar är mer drabbade än andra, men individer av alla raser kan få sarkoider. Flera hästar i en hage kan bli bitna av smittade flugor, men bara de hästar som har de genetiska förutsättningarna utvecklar en sarkoid. Någon direkt smittväg mellan hästar har aldrig påvisats.

    Det finns runt 40 olika dokumenterade behandlingsmetoder av sarkoider världen över.
    – Det är en sjukdom som har många behandlingar, men ingen är speciellt bra. Alla metoder har viss framgång hos en viss andel hästar, men ingen är framgångsrik hos alla.

    – Däremot vet man att sarkoider är mycket oförutsägbara och kan komma tillbaka mer aggressivt och i en annan form om de behandlas på fel sätt.

    Avråder från egenbehandling

    Detta kan till exempel hända om hästägare behandlar en trolig ink själv. Susanne Åhman vill bestämt avråda från detta.

    – Det finns flera receptfria men potenta salvor, där hästägare ibland behandlar det som misstänks vara en ink tills den ser bättre ut, i regel efter en burk salva. Då kan inken minska i storlek. Men är den inte helt borta är risken stor att inken snart kommer tillbaka i en annan form, oftast mer aggressiv och svårbehandlad.

    – Mitt råd är att så länge en ink sitter på ett ställe som inte blir irriterat genom skav från utrustning, ska man oftast låta den vara.

    Susannesråd

    Ink_sadelstaden_2
    Ännu en ink som sitter på ett bekymmersamt ställe, om hästen ska ridas eller köras. Foto: Anki Lundberg

    Hästar störs vanligen inte av sarkoiderna. De orsakar inte klåda, smärta eller andra besvär och de sprids inte till invärtes organ.
    – Men hästen kan bli obrukbar på grund av sarkoidens läge, om den till exempel finns i ansiktet där grimma och träns ska ligga an, i sadelgjordsområdet eller växer över ögat.

    Alla förändringar som kan tänkas vara sarkoider är inte det. De olika formerna ser mycket olika ut och kan förväxlas med ringorm, vårtor, svallkött eller andra sorters tumörer.
    – För att ställa diagnos behöver veterinären ta ett vävnadsprov. Men en sådan biopsi ska bara tas om planen är att inleda behandling av sjukdomen. Allt som stör inken, även en biopsi, kan leda till aggressiv tillväxt.

    Kan komma tillbaka

    VeterinärStav Hästklinik Foto: Jeanette Flensburg Operation Ink
    Att operera bort inkar är svårt, eftersom man måste ha rejäl marginal. Foto: Jeanette Flensburg

    Bland de behandlingar som står till buds finns kirurgi och olika läkemedel. När det gäller operation kan den ske med vanlig kirurgi, laser eller fryskirurgi.
    – Inkar är bekymmersamma att operera. Oavsett vilken teknik som används, måste ingreppet ske med stor marginal eftersom tumören finns i vävnaden utanför själva inken. Risken är stor att den kommer tillbaka.

    – Om man använder den immunostimulerande krämen Aldara eller salvan Xxterra, som innehåller blodrot som kan döda vävnaden, måste man vara medveten om att båda till en början skapar en kraftig inflammation. Hästen kan få ont och försöker undandra sig behandlingen.

    Det finns fler behandlingsmetoder, som cytostatika och strålning, samt att strypa blodtillförseln via avsnörning.
    – Det kommer nya behandlingar hela tiden och just nu pågår försök i England med vaccin som är tillverkat av inkvävnad, i syfte att stimulera kroppens egen motståndskraft.

    Fakta

    Sex typer av sarkoider

    Inkar kan variera utseendemässig från en skorvig, hårlös fläck till stora, svulstiga områden.

    De delas in i sex olika typer:

    • Plattink. Ser ut som en hårlös fläck.
    • Vårtliknande ink
    • Nodulär ink. Knuta under huden.
    • Fibroblastisk ink. Liknar svallkött.
    • Mixed. Då förekommer flera sorters inkar i samma område.
    • Malevolent eller malign ink. En väldigt aggressiv form.
    • Hästar får som regel sin första sarkoid mellan ett och sju års ålder.

    Version 2Vårtliknande ink.

    Version 3Fibroblastisk ink.

    Artikeln publicerades första gången i Ridsport nr 10/2019.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden