Min filosofiI serien Min filosofi delar välmeriterade ryttare och tränare med sig av sina erfarenheter kring träning – denna gång Victoria Almgren.
Victoria Almgren: ”Vila är en del av unghästens träning”
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Hon har varit en etablerad unghästutbildare i många år och vann bland annat en av unghästklasserna i Scandinavium i februari. Att individanpassa träningen och hitta platsen där varje häst kan få bli en stjärna är några ingredienser i hoppryttaren Victoria Almgrens träningsfilosofi.
– Jag vill inte ens komma dit att hästen visar att den tycker att arbetet är tråkigt, för svårt eller blir för trött i kroppen.
Victoria Almgren svarar snabbt på frågan hur hon hanterar en häst som verkar ha tråkigt.
– Att individanpassa träningen, hålla hästarna på gott humör och få dem att vilja samarbeta med henne är Victoria Almgrens käpphästar både när det gäller unga och äldre hästar. Och det handlar om att läsa av små signaler hos hästarna.
– Vissa dagar när man börjar rida kan man känna att det här blir en jobbig dag, det känns att hästen är lite motsträvig. Då sänker jag ofta ribban lite grann under passet och lägger kanske in en extra vilodag. När jag känner att hästarna är extra pigga får de ridas och tränas lite mer.
– Samtidigt får man inte glömma bort att det kan handla om normal variation. Det är ungefär som när man tränar sig själv. Vissa dagar känner man sig pigg och stark och andra dagar är det tyngre.
Föredrar en mjukare väg
Hon återkommer ofta till att hon inte är den sortens ryttare som ska ta igenom saker hos hästen till varje pris, att hon föredrar ett mjukare sätt att rida.
– Den moderna sporthästen är både ambitiös, talangfull och atletisk. Den kommer att kunna göra det vi ber dem om ifall de bara får tid att bygga upp sig och förstår vad den ska göra. Det är lätt att vi vill och gör för mycket. Det där gnetandet känns lite omodernt, jag kan inte se att man kommer någon vart med det.
Hennes normala upplägg med unghästar är att de rids in på hösten som 2,5-åringar och sedan får de vila tills det är dags att börja förbereda för unghästtest på våren som 3-åringar. När hästen bjuder framåt under ridningen och är styrbar i alla gångarter börjar inhoppningen, oftast på hösten som 3-åringar efter en sommarvila. Men hela tiden handlar det om att skynda långsamt och veta när det ska gasas eller bromsas i utbildningen.
– Grundplanen är att hästarna ska hänga med i sin årgång, men jag är snabb med att ändra min plan om jag känner att det inte passar hästen. Det känns inte som ett nederlag för mig om hästen inte går unghästest på våren som 3-åring eller inte är redo för årgångsklasserna som 4-6-åring.
Vila kan vara en del av träningen
En sådan gång när grundplanen ändrades var med en talangfull som Victoria Almgren började hoppa in på våren som 4-åring.
– Det var en jättefin häst, men den var så tittig och spänd. Jag kom liksom ingenstans med den under våren. Till slut släppte jag den på bete i sex, sju veckor. Efter betet var det en helt ny häst. Jag tog ut den på tävling, kvalade till 4-årschampionatet och sedan var den högt placerad i finalen. Så man ska inte vara rädd för att tänka om helt och hållet. Vila är en del av unghästens träning.
I arbetet med att individanpassa träningen ingår att på sikt hitta rätt plats för hästen i livet. Victoria Almgren har haft många hästar som har hoppat till sig diplom som unghästar, men sedan har de inte kommit så långt som teamet kring dem har hoppats.
– Löshoppningsbedömningarna är bra på många sätt. Vi kan se hur hästen tänker kring hinder, om den försiktig, framåt eller lat och så vidare. Men det säger inte mycket om ridbarheten, hur den vill samarbeta med ryttaren mellan hinder eller hur den reagerar när den kommer till ett nytt ställe. Sådana saker är jätteviktiga.
Det är svårt att förutse vilken attityd en häst kommer att få som vuxen utifrån hur den är som föl och unghäst.
Det omvända gäller också.
– Jag har haft hästar som inte alls har löshoppat speciellt bra, men sedan när ryttaren kommer upp på ryggen och kan ge hästen support kommer hoppningen. Jag är inte rädd för att sitta på en häst som hoppat lite sämre som 3-åring. En häst som har fått lite lägre betyg på löshoppningen som unghäst behöver inte alls vara en dålig häst. Man måste se till helheten hos hästen. Den kan dessutom ha haft en dålig dag vid testet.
Hästen ska känna sig duktig
Victoria Almgrens individanpassade väg framåt handlar också om att få hästarna att känna sig duktiga vid varje ridpass. Här är inte klappar och översvallande beröm det viktigaste i hennes filosofi, förutom kanske under inridningsfasen. Det handlar snarare om att hitta en bubbla av lugn och harmoni under ridpasset. Här hjälper också hennes system med renodlade och lätta hjälper till. Så fort hästen har svarat på en hjälp, till exempel skänkeln, släpper hon trycket med den.
– Hästarna vill för det mesta göra rätt och om det blir fel får vi som ryttare försöka förklara på ett annat sätt. Jag försöker verkligen undvika motstridiga hjälper.
Den individanpassade träningen och olika sätt att försöka motivera hästarna till trots – ibland får hon inse att en häst aldrig kommer att gå de stora klasserna. Men med en väl avvägd träning har den aktuella hästen en bra grund med sig och kan kanske bli en riktig stjärna för en hobbyryttare i lätta klasser.
– Jag vill alltid att det ska bli så bra som möjligt för hästarna, att de ska få hamna hos någon där de kan få känna sig duktiga varje dag.
Har utbildat många hingstar
Victoria Almgren har ridit många hingstar och får ofta frågan om hon föredrar dem framför ston och valacker.
– Nej, det gör jag inte. I min värld utbildas hingstar och valacker på i stort sett samma sätt även om en hingst kan ha andra intressen än mig på ryggen under perioder. Men i grund och botten handlar det om att hantera individer och genom alla år har jag lyckats bäst med ston som har haft lite attityd.
Individanpassad träning handlar också om att hänga med när en häst utvecklas. Victoria Almgren har ganska ofta sett att det är svårt att förutse vilka hästar som kommer att bli åt det hetare och skarpare hållet senare i sin utveckling. Det är svårt att förutse när man rider in och hoppar in en häst, har jag märkt. Hästar som blir skarpa och heta har ofta varit väldigt enkla att rida in. Överlag är det svårt att förutse vilken attityd en häst kommer att få som vuxen utifrån hur den är som föl och unghäst.
Fakta
Träna lagom mycket med unghästar
”Jag tror att det är vanligt att en del med unghästar är för ambitiösa och gör för mycket med. Till exempel inför unghästtest ska hästen vara löshoppad och förberedd, men den kommer inte hoppa bättre för att den är löshoppad 25 gånger innan. Jag tror också att en del rider lite för långa pass med sina unghästar som inte är färdigvuxna än, särskilt med hästarna som är talangfulla, ambitösa och klarar att enkelt. Mentalt kanske de klarar det, men det är lätt att skadorna kommer”.
5 sätt att variera tillvaron för både yngre och äldre hästar
- Rida ut.
”En del hästar trivs verkligen med att gå på ridbanan och blir inte uttråkade av det, medan andra behöver ridas ut flera gånger i veckan för att hållas på humör.” - Longera.
”Jag upplever att en del hästar tycker det är kul att bli longerade, och då kan de mycket väl få gå på lina ibland. Mina hästar longeras för det mesta en gång i veckan.” - Lösgaloppera.
”Samma här, en del hästar gillar det mycket. Här är det viktigt med bra och halkfritt underlag” - Hagvistelse.
”Självklart hos mig, mina hästar är ute åtminstone halva dagarna.” - Skrittmaskin.
”De flesta hästar hos mig går i skritten två, tre dagar i veckan som ett komplement till träningen. Men det ersätter inte träningen.”
Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 6/2023.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på