Sverige
12 februari 2019 06:30

Viljan att rädda mustangen ledde till utställning

VildhästarJenny och Thomas Christenson kämpar för de vilda mustangernas bevarande. Under sina resor i USA har de porträtterat hästarna genom fotografi och måleri. Nu visar syskonen upp sina konstverk vid en utställning i Göteborg.

Viljan att rädda mustangen ledde till utställning
Syskonens kamp för att rädda de vilda mustangerna kommer att visas vid en utställning i Göteborg. Foto: Jenny Christenson

Syskonen Jenny och Thomas Christenson har studerat de vilda mustangerna i USA, och porträtterat dem genom måleri, teckning och fotografi. Nu ställer de ut sina verk vid en utställning på Galleri Majnabbe i Göteborg. Jenny är fotograf och Thomas är målande konstnär. När det blev dags att göra ett projekt ihop var det redan bestämt att det skulle handla om hästen. Att det blev just vilda mustanger beskriver syskonen som nästan overkligt och fantastiskt.

I ett pressmeddelande skriver Jenny Christensen om syskonens kamp för den vilda mustangen. ”Mustangen är hotad och förföljd. Vildmarken som tycks oändlig, krymper hela tiden. Mustangen är inte lönsam. Man tjänar inte pengar på mustangen”, skriver Jenny, och tillägger att det under våren planeras det att göra en round-up och minska antalet mustanger med 80 procent. Vid en round-up föser man med helikopter ihop vildhästar som därefter adopteras bort eller går till slakt.

Kämpar för mustangens existens

Det finns dock många som kämpar för mustangens existens. Ridsport har tidigare skrivit om Alexandra Saidac som red genom USA för att upplysa om mustangens öde genom sin musik (läs mer här), och Jenny Christenson berättar att Robert Redford inom kort släpper en film om mustanger.
– Det finns organisationer som ideellt försöker rädda hästarnas situation och dit man kan skicka pengar, säger Jenny Christenson.

Utställningen om mustangerna har vernissage lördag 16 februari, och pågår därefter till 3 mars.

Här kan du se ett smakprov på syskonens konstverk:

190211_mustanger2

190211_mustanger3

190211_mustanger4

190211_mustanger5

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 123 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden