Sverige
25 juli 2019 16:27

Ville bota sjuk häst med nässlor – anmäld för djurplågeri

Uppmärksammat fallTre hästar avlivades under dramatiska former i början av månaden. Nu är ägaren anmäld för djurplågeri, och i Länsstyrelsens rapport ska ägaren bland annat ha försökt bota sina sjuka hästar med nässlor och andra örter.

Ville bota sjuk häst med nässlor – anmäld för djurplågeri
Hästägaren trodde inte på veterinären och ville behandla sin häst med nässlor och andra örter. Nu är hon anmäld för djurplågeri (bilden har inget samband med texten). Foto: iStockphoto/robertprzybysz

För snart en månad sedan skrev Ridsport om tre hästar i Södermanland som efter en anmälan och ett kontrollbesök avlivades på plats där hästarna beskrevs vara i ett mycket dåligt skick med långt framskriden och obehandlad fång. (läs mer här). Ridsport har också skrivit om rapporter om att hästägaren ifrågasatte veterinärens kompetens och försökte förhindra avlivningen av sin häst vilket gjorde att polis fick tillkallas (läs mer här).

Nu har Länsstyrelsen gjort en anmälan till Åklagarkammaren i Nyköping, där djurhållaren anklagas för djurplågeri samt brott mot tre paragrafer i djurskyddslagen. I Länsstyrelsens rapport ska djurägaren ha försökt bota sina sjuka hästar med nässlor och andra örter, och utöver de tidigare kända uppgifterna har det tillkommit uppgifter om att en av hästarna ska ha haft liggsår på ben, bäcken och öga samt ”luktat av förruttnelse”, detta skriver Eskilstuna-kuriren.

Hästägaren slår anklagelserna ifrån sig, och säger till Eskilstuna-kuriren att Länsstyrelsens ingripande är ett praktexempel på rättsosäker myndighetsutövning.
– Jag hade gett den skadade hästen vård och smärtlindring som jag fått utskrivet från veterinär och min egen veterinär var redan på väg när länsstyrelsen dök upp, säger hästägaren till Eskilstuna-kuriren, och hon tillägger att hon ska ha erbjudit tjänstemän och veterinär att se dokumentation över hur läkeprocessen framskridit.
– Jag har aldrig tidigare haft med länsstyrelsen eller polisen att göra, och jag är ytterst ansvarsfull och noggrann med mina djur.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden