Sverige
10 juli 2019 09:35

Ägaren till avlivade hästar trodde inte på veterinärer

VanvårdÄgaren till de tre hästar som avlivades i förra veckan litade inte på veterinärens besked att en av hästarna hade fång. Dessutom lät ägaren fånghästen gå på frodigt bete, skriver Södermanlands Nyheter.

Ägaren till avlivade hästar trodde inte på veterinärer
Fånghästen hade liggskador efter att ha legat ner i flera dagar. Bilden är tagen i annat sammanhang. Foto: iStock

Det var i förra veckan som länsstyrelsen i Södermanland fick en anmälan om hästar som for illa på en gård. Inspektionen ledde till att tre hästar omhändertogs och avlivades på plats.
Nu berättar Södermanlands Nyheter mer om händelsen.
Upprinnelsen var ett tidigare veterinärbesök, då veterinären ska ha konstaterat att en av hästarna led av fång. Djurägaren ska ha ställt sig mycket tveksam till detta och bett om att ”leta efter andra skador”. Veterinären vägras att ge hästen i fråga intravenös behandling då ägaren ”inte vill att hästen ska bli stucken”.

När veterinären i förra veckan tog beslut om avlivning av den fångsjuka hästen, som dessutom hade utvecklat liggskador efter att ha legat ner i sex dygn, ska djurägaren åter ha ifrågasatt veterinärens kompetens och sedan ryckt ut kanylen ur hästen när avlivning försökte genomföras. Det ledde till att polisen kallades till platsen.

Södermanlands Nyheter skriver också att djurägaren är medlem i flera facebookgrupper där antivaccintankar och andra alternativmedicinska behandlingar florerar. Bland annat finns rekommendationen i en av dessa grupper att fånghästar ska ha fri tillgång till naturligt gräs.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden