Hästägartips
27 november 2015 06:00
Ridsportplus

Vintern kommer – var beredd

VinterförberedelserVintern är på väg och du kan redan nu göra dig förberedd. Vinterrusta stallet och slipp otrevliga överraskningar när snön väl faller.

Vintern kommer – var beredd
Stora som små bör förbereda sig inför vintern.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Innan kylan slår till med full kraft kan det vara bra att ha vidtagit några åtgärder i stallet för att underlätta arbetet. Med dessa tio punkter är du lite bättre förberedd och kan ägna tiden åt ridning istället för jobbiga stallsysslor i vintermörkret.

  • Ta in torvbalar några dagar innan du ska fylla på i boxen så hinner de tina upp. Sålänge du har plusgrader i stallet så fryser de inte.
  • Köp några extra vattenhinkar till hästens box. När vattenhinken är bottenfrusen är det skönt att ha en tom att snabbt kunna byta till. Ställ in den andra på ett varmt ställe så tinar den upp till dagen efter.
  • Har du vattenkoppar i ditt stall bör du se över möjligheten att värmeisolera dessa om du inte redan gjort det. Vattenrör som fryser på vintern skapar mycket besvär och hästen blir dessutom utan vatten.
  • Rusta upp stallet med några ficklampor utplacerade på bra ställen. En vid ingången kan vara bra att ha om det skulle bli strömavbrott. En pannlampa är också bra att ha nära tillhands i stallet om stallbacken inte är ordentligt upplyst.
  • Vatten i hagen är lika viktigt året om, investera i en eluppvärmd vattentunna eller isolera den du har om dina hästar går ute länge. Med en sådan slipper du knacka is varje morgon och bära vatten till hagen som snabbt kommer frysa igen.
  • Ordna bra upphängning för blöta täcken och investera i ett reservtäcke om hagkompisarna får för sig att bitit sönder din hästs täcke. En värmefläkt med timer anpassad för utomhusbruk är en billig lösning för tillfällig täckestork.
  • Fodrar du med plasthinkar ute i hagen? Dessa kommer snabbt frysa sönder så ta in dem direkt när hästen ätit upp.
  • Fyll på broddförrådet och ha gängtappar redo i rykthinken. Ta för vana att kontrollera så att broddarna sitter hårt varje dag så minskar du risken för tappbroddar.
  • Ha med ett par extra handskar som du kan ha under stallarbetet. Blir dessa blöta är det skönt att ha ett par torra till ridturen.
  • Glöm inte att ventilationen ska fungera även på vintern. Täpp därför inte för ventilationen i stallet för att du tycker att det känns kallt. Det är viktigt att den fungerar som den ska även när det är kallt ute för att hästarna ska få frisk luft och gödselgaser ska kunna ventileras ut.

   

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden