Nyheter
2 mars 2021 12:19

Virusutbrottet: ”Det är fler döda än de säger”

Tragedi”Viruset dödade min häst”, säger den danska ryttaren Sophie Scwarck Asmussen i en intervju med danska Ridehesten. När hennes svårt sjuka häst till slut fick plats på en klinik i Valencia var det för sent.

Virusutbrottet: ”Det är fler döda än de säger”
"Det går nästan inte att förstå hur aggressivt viruset är", säger Sophie Scwarck Asmussen till Ridehesten. Foto: Istock

Sophie Scwarck Asmussen är en av de danska ryttare som startat på de internationella tävlingarna i Valencia. Hon bor till vardags i Spanien och därför låg det nära till hands att anmäla till Valencia. Men idag ångrar hon sig djupt.
– Jag är helt förkrossad, det har varit en riktig mardröm, berättar Sophie Scwarck Asmussen i en intervju med danska Ridehesten.

I söndags förlorade hon sitt 8-åriga sto Iris van her Fries Hofke som drabbats av den neurologiska varianten av EHV-1.

Sophie Scwarck Asmussen hade med sig tre hästar till Valencia och hann resa hem med två hästar innan tävlingsplatsen försattes i karantän. Hennes två andra hästar har nu också insjuknat och behandlas för EHV-1.

Hon berättar att hon kom till tävlingen den 17 februari och hann rida sina första klasser innan hon fick veta att det fanns ett virus på tävlingsplatsen. Då började hennes alarmklockor ringa eftersom Iris inte riktigt varit sig lik på banan.

Sophie Scwarck Asmussen är starkt kritisk till hur virusutbrottet har hanterats på tävlingsplatsen, och hon tror att uppgifterna om att endast fyra hästar har dött inte stämmer.
– Det är fler döda än de säger, och alla de hästar som hänger i selar har minimala chanser att överleva. Fler kommer att dö.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden