Sportnytt
12 augusti 2019 20:35

Vittnen träder fram mot George Morris

Nya uppgifterDet finns fler än ett offer som har utsatts för kränkningar av 81-årige hopptränaren och tidigare OS-ryttaren George Morris. Det skriver New York Times i en granskning, efter att ha varit i kontakt med över 50 personer.

Vittnen träder fram mot George Morris
New York Times har pratat med ett 50-tal personer om George Morris förflutna. Foto: Roland Thunholm

I förra veckan kom beskedet att legendaren George Morris har stängts av från all idrottslig verksamhet på livstid, efter ett beslut från US Center for Safe Sports, en amerikansk organisation som har ett statligt uppdrag att utreda övergrepp inom idrott.

Orsaken är ”olämpligt sexuellt uppförande som involverar minderårig” och som inträffade för närmare 50 år sedan. Men så mycket mer har hittills inte rapporterats i svensk media. Nu skriver journalisten och debattören Ulrika Fåhraeus om saken på sin blogg Ponnymamman, där hon bland annat hänvisar till en artikel i New York Times.

Varit känt länge

Tidningen har varit i kontakt med ett 50-tal personer, däribland tidigare elever till George Morris, samt ett antal professionella hoppryttare. Några tar Morris i försvar och hävdar att anklagelserna är grundlösa, men flera vittnar för tidningen om att Morris beteende gentemot pojkar och unga män har varit känt i många år.

”Men få av dem ville uttala sig offentligt, av rädsla för att det skulle skada deras karriärer eller möjligheter att vinna priser på tävlingsbanan” skriver tidningen, som även länkar till olika debattforum där Morris beteende har diskuterats.

Träder fram

Några namngivna personer uttalar sig också i artikeln. En av dessa, en medelålders man, berättar att han hade en sexuell relation med Morris som tonåring, och att favoriteleverna fick de bästa hästarna, liksom mer av Morris tid och engagemang.

Safe Sports beslut om avstängning grundar sig på uppgifter från människor vars identitet skyddas, men källor inom organisationen säger till New York Times att det handlar om anklagelser från fler än en person.

New York Times har sökt George Morris men han har avböjt att ge någon intervju eller bemöta anklagelserna som riktas mot honom i artikeln.

Morris har besökt Sverige vid flera tillfällen och hade en clinic inbokad på Runsten i augusti, men arrangören har ställt in den.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden