Fälttävlan
29 augusti 2022 10:01

VM-genrep på Segersjö: ”En bra genomkörare”

InternationelltNiklas Lindbäck och Focus Filiocus är uttagna att rida VM individuellt för Sverige, ett mästerskap som blir valackens fjärde. I helgen gav de sig ut på terrängbanan i Segersjö för att känna på formen, vilket resulterade i en tredjeplats i den trestjärniga klassen.

VM-genrep på Segersjö: ”En bra genomkörare”
Niklas Lindbäck och Focus Filiocus VM-genrepade i Segersjö. Foto: Roland Thunholm

Segersjös tävlingar blev i år en blöt version, och startfältet i de två- och trestjärniga klasserna var inte så stora som de brukar – anledningarna till detta var flera, bland annat reds lag-SM på samma nivå föregående helg.

I högsta klassen, CCI3*-S, kom 17 ekipage till start och det var en nordisk blandning där hemmaryttarna mötte motstånd från danska, norska och finska ryttare. Mia Hastrup låg i ledning inför den avslutande terrängen med sin Shjabrina (sto f -06, e Birkhof’s Grafenstolz-Blue Hors Hertug) och med 5,2 tidsfel tog danskan hem en klar seger.

Mia-hastrup-shjabrina-1-220828-rt
Mia Hastrup och Shjabrina toppade den trestjärniga klassen. Foto: Roland Thunholm

Lina Forsberg blev bästa svensk på andra plats med Caloj (val f -07, e okänd, uppf Lars-Ove Johansson, äg Marie Forsberg) och där bakom parkerade sig VM-aktuella Niklas Lindbäck och Focus Filiocus (SWB val f -07, e Feliciano-Be My Chief, uppf/äg Tun Albertson).

– Vi fick en bra genomkörare på en jättefin tävling, säger Niklas Lindbäck till Ridsportförbundet och utvecklar:

– Det är en terrängbana som kräver att man håller rytmen och gör jobbet, den har bra linjer och fina hinder så det var en bra genomkörare som jag och han behövde.

VM i Pratoni del Vivaro, dit Niklas Lindbäck åker som individuellt startande, inleds med veterinärbesiktning den 14 september. Lindbäck fanns med i bronslagen på EM 2017 och 2019 och har ridit en lång rad mästerskap – fem EM, två VM och ett OS.

– Det ska bli väldigt kul och det är alltid något extra med mästerskap. Vi ska göra det så bra vi kan och bidra så mycket som möjligt till laget från sidan.

Lantliga EM på Segersjö

Arrangören, med familjen Montgomery i spetsen, är glada att man återigen kunnat arrangera tävlingar utan restriktioner.

– Det har varit fantastiskt kul att vi har kunnat genomföra det på ett så bra sätt som det ändå blev. Trots väldigt kraftigt regn under dagen har allt gått bra och vi har klarat oss från några olyckor, vilket alltid är det viktigaste. Alla kom i mål och var glada och nöjda utan några svåra skador, säger Madeleine Montgomery, eventansvarig, i en intervju med Nerikes Allehanda.

2023 står Segersjö värd för European Cup, en trestjärnig tävling som tidigare kallades Lantliga EM.

– Det blir spännande att nästa år få hit ett europamästerskap igen. Det har varit ett bra år att genomföra för att se att allt fungerar som det ska inför kommande år när det kommer ryttare från hela Europa. Det blir en betydligt större tävling än i år, konstaterar Madeleine Montgomery.

Resultat

Philippa-magniusson-5-220828-rt
CCI2*-S vanns av Philippa Magnusson på Zariola. Foto: Roland Thunholm

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden