Körning
21 september 2022 06:20

VM i körning drar igång

MästerskapDe svenska fälttävlansryttarna har precis lämnat Pratoni del Vivaro med en OS-biljett. Nu vankas det VM i körning och på plats är svenska Fredrik Persson med sitt livs fyrspann. Här är allt du behöver veta för att följa mästerskapet på höjderna utanför Rom.

VM i körning drar igång
Fredrik Persson laddar för världsmästerskap (arkivbild). Foto: Roland Thunholm

Fälttävlanshästarna har nu fått lämna rum för körhästar när det har blivit dags för VM i körning i italienska Pratoni del Vivaro. På plats för att göra upp om världsmästartiteln är svenska Fredrik Persson, som startar med sitt livs fyrspann.
– Jag har aldrig haft ett bättre spann, det ändrade på allt, säger han till Svenska Ridsportförbundet.

Spannet är resultatet av den nysatsning som han gjorde efter EM i Göteborg 2017, där laget slutade femma och han själv körde in på plats 14.
– Det var ett vägskäl, jag kände att så som det var då ville jag inte ha det och kände mig nästan färdig. Men så hittade vi nya hästar och gjorde en nystart och så plötsligt var det roligt igen. Och nu har vi ett helt nytt upplägg och fantastiskt fina hästar, plötsligt är det roligt igen.

Stor potential

Med sig har han fem hästar och det var när de sista två kom in i spannet tidigt i våras som han på allvar kände att han hade på VM att göra.
– Jag har aldrig haft ett spann med sådan här potential. De två nya har lite mer erfarenhet och kompletterar de andra perfekt, de tillförde väldigt mycket. Nu har jag verkligen ett riktigt spann, inte bara fyra hästar. På de två internationella tävlingarna vi har gjort har det kännts väldigt bra.

Mångårige vännen Mattias Niebel har varit en stor hjälp i satsningen.
– Hans pappa var min första sponsor och nu har Mattias gått in och stöttat i det nya upplägget. Det har ändrat allt, nu kan jag träna i lugn och ro och få balans, och gör allt med kvalitet.

Pratoni del Vivaro bjuder också på fina minnen för Fredrik Persson.
– Väldigt fina. Jag var här på VM för 24 år sedan och fick mitt internationella genombrott, var fyra i maraton och konkörning och vi tog brons i lag. Det betyder mycket att ha en sån bra känsla.

Meriterat startfält

Frågan är var det ska sluta.
– Hur det slutar får vi se på söndag, jag vill inte säga mer än så. Det är det bästa spannet jag haft, men kanske att vi hade behövt ett eller två år till. Men det känns väldigt spännande, det gör det.

Det är ett mycket meriterat startfält med bland andra regerande och femfaldiga världsmästaren Boyd Exell från Australien, och fyrfaldiga mästaren Isjbrand Chardon från Nederländerna.

USA kommer dock inte att kunna försvara sitt lagguld från senaste VM i Tryon 2018, då Chester Webber är deras enda representant i år.
– Ruggigt starkt startfält är det, alla har gått väldigt starkt och belgarna och tyskarna känns också riktigt bra, säger Fredrik Persson.

Så går det till

Dressyr, maraton och precisionskörning med koner är de tre delmomenten som avgör VM i körning, och resultaten från de tre grenarna räknas ihop.

På onsdag morgon är det veterinärbesiktning och på kvällen öppnar maratonbanan för bangång.

Dressyren avgörs den 22 och 23 september, 24 september är det maraton och 25 september avslutas VM med precisionskörning med koner och medaljutdelning.

Clipmyhorse sänder live

Resultat och tidsprogram

Läs mer om senaste VM

Tidigare VM-resultat

Läs mer om sportkörning

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 90 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden