KrönikaHåller de nyanserade rösterna på att tystna i debatten om hästvälfärd – överröstade av de aggressiva och högljudda? Det funderar Ridsports webbchef Lina Nydahl på, efter ett möte om trygghet på sociala medier.
Webbchefen: Kroka arm i den digitala världen

Nyligen deltog jag i en föreläsningsdag arrangerad av Skånes Ridsportförbund, där vi diskuterade trygghetsfrågor och klimatet på sociala medier. Det som framkom var både oroande och, tyvärr, inte särskilt förvånande.
Flera deltagare – tränare, ryttare, förtroendevalda och domare – uttryckte en tydlig rädsla för att kliva in i kommentarsfält, oavsett om det gäller i privat eller yrkesmässig roll. De menade att högljudda och ofta aggressiva röster dominerar diskussionen, vilket skapar en falsk bild av att deras åsikter representerar majoriteten. I själva verket är det ofta tvärtom, men de nyanserade rösterna tystnar i rädsla för att hamna i skottlinjen. Resultatet? En ensidig och snedvriden diskussion.
Det här är inte ett nytt fenomen. Redan 2016, efter flyktingkrisen, startade journalisten Minna Dennert Facebookgruppen #jagärhär. Gruppen, som nu har över 70 000 medlemmar, arbetar aktivt mot hat och hot i sociala medier. Medlemmarna tipsar varandra om var gruppens närvaro behövs, för att stötta utsatta genom nyanserade kommentarer och faktagranskad information.
Fler nyanserade röster behöver ta plats i de digitala samtalen.
Den här typen av motrörelse behövs också inom ridsporten. För detta handlar inte enbart om att moderera kommentarsfält – det handlar om hur vi alla agerar och beter oss i sociala medier. Just nu ifrågasätts ridsportens existensberättigande från flera håll, och om de mest högljudda, negativa rösterna dominerar utan att bemötas med fakta och respekt, riskerar vi att förlora något betydligt större än enskilda diskussioner.
Utmaningen kring detta är lika viktig som förbättrad hästvälfärd. Fler nyanserade röster behöver ta plats i de digitala samtalen. Utan den motvikten spelar vi alla roulett med sportens framtid. Det är hög tid att vi krokar arm – inte bara i hästvälfärdsfrågorna, utan även i den digitala världen.
Detta är en krönika – en personligt skriven text. Åsikterna är skribentens egna. Den publicerades första gången i Ridsport nummer 17/2024.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på