Krönika
11 november 12:03

Webbchefen om den skitiga duellen om Bohemian

DiggiledarenRidsports webbchef Lina Nydahl välkomnar debatten om auktioner på hästar, som aktualiserats genom fallet Bohemian – dressyrhästen som hamnat mitt i dragkampen mellan ryttaren Patrik Kittel och ägaren Kim Dong Seon.

Webbchefen om den skitiga duellen om Bohemian
Lina Nydahl, webbchef Ridsport. Foto: Erika Gerdemark

Sydkoreanen Kim Dong Seon avslutar ridkärriären bara ett halvår efter att Cathrine Laudrup Dufours mästerskapshäst Bohemian köpts in som hans framtida OS-häst. Hans bolag som äger hästen placerar den hos Patrik Kittel för att boosta procenten – som varit långt ifrån lysande under Kim. Genast kom fina resultat, inte minst i danska Herning nyligen. OS-drömmar väcktes säkert hos svenska dressyrentusiaster, men ägarens intentioner, att sälja före årsskiftet till en penningstark köpare inför OS, har varit tydliga. 

I slutet av oktober meddelades att Bohemian skulle ut på auktion. En plan som Patrik Kittel inte supportade för fem öre, vilket han med gråt- och kräkemojis slog fast i ett enormt uppmärksammat inlägg på Instagram.

Kritiken mot hästägaren kom genast i närmast orkanstyrka och redan dagen efter var hästarna bortplockade från auktionen.

I stället sattes en prislapp på ”Bo” om drygt 17 miljoner kronor. Där trodde nog många med mig att det hela liksom skulle svalna. Men vad ville egentligen Kittel med sin post? Han må vara hästälskande, men är framför allt en slipad affärsman, precis som Bohemians ägare. Detta kändes …  inte helt Kittelskt, snarare …  som ett drag av schackmästaren Kasparov.

Två dagar senare kom dock ett motdrag. Kim Don Seon levererar i en trippelpost på samma plattform svidande kritik mot Kittel i synnerhet och försäljningsstall i allmänhet. Även om stödet uteblir i kommentarsfälten sätter det ljus på hur branschen fungerar. Och att det alltid, i varenda konflikt, finns två sidor av ett mynt. 

Själv välkomnar jag i detta mest av allt en debatt om auktioner. Som en läsare klokt kommenterade på vår Facebook, varför är det mer synd om Bohemian än alla de föl och unghästar som går den vägen, ofta med alkoholstinna köpare vid auktionsborden?

Detta är en krönika – en personligt skriven text. Åsikterna är skribentens egna. Krönikan publicerades första gången i Ridsport nummer 19/2023.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden