Krönika
5 oktober 16:06

Webbchefen om hästvälfärdsfrågan: ”Börja med dig själv”

Diggiledaren"Ryggsäcken med mindre bra hästvälfärd finns hos oss alla" - det säger Ridsports webbchef Lina Nydahl. Det svingas friskt i kommentarsfälten kring artiklar om hästvälfärd, men hur många inventerar egentligen sig själva?

Webbchefen om hästvälfärdsfrågan: ”Börja med dig själv”
Lina Nydahl är Ridsports webbchef. Fångar upp frågorna som det snackas om i Ridsports digitala värld just nu. Foto: Erika Gerdemark

Det svingas friskt i våra kommentarsfält under texter som lyfter frågan om hästvälfärd – alla har en åsikt. Engagemanget är stort och den läsare som har förmågan att kunna zooma ut gläds förhoppningsvis lika mycket som vi på Ridsport över att kontentan i debatten handlar om att vi alla vill ge våra hästar det allra bästa.

Oavsett om du som tycker till om nosgrimmor, ridning eller utevistelse är proffs eller amatör. Eller för den delen tangentbordsryttare.

Vägen framåt är långt ifrån spikrak. Och vilken väg är egentligen bäst att gå? Ett första steg kan vara att börja med att inventera sig själv. En nog så knepig uppgift. Jag menar, har man hållit på med hästar dagligen i 35 års tid känns det väl som om man vet vad man håller på med? Eller? På ett redaktionsmöte häromdagen diskuterade vi hur vi utvecklats som hästmänniskor. Jag ger er några exempel ur mitt eget hästliv:

Har man hållit på med hästar dagligen i 35 års tid känns det väl som om man vet vad man håller på med?

Lina 13 – 21 år: Rider på elitnivå på ponny och som YR, tränar för landslagsryttare som inspirerar stort. Följande saker tar jag efter, inklusive att ofta skippa hjälm vid träning i ridhus och varma sommardagar:

  • Rakar bort alla känselhår på hästens mule med pappas rakhyvel. Det blir lent och blankt när det också smörjs med barnolja för glansens skull. Tyvärr blir mulen väldigt sårig, av förklarliga skäl.
  • Kokar allt vatten. ”Idolen” menade att det var säkrare för hens häst. Kokar sönder flera vattenkokare innan min (icke hästkunniga) mamma säger stopp, skärp dig. Jag lyder.
  • Lindar ben till förbannelse. Ridlindor, nattlindor, tjocka benskydd i hagen. En hage som var ungefär lika stor som tre normalstora boxar.
  • Gramantygel. Det blev ju så mycket lättare då. Tyckte tränaren. Och därför även jag.
  • Beridarelev med medföljande 4-åring. Han går inte i hage på ett år. De finns, men nyttjas aldrig. Känns helt okej att ta ut sin unghäst en timme om dagen, där och då.

Lina 45 år: Konstaterar att ryggsäcken med mindre bra hästvälfärd finns hos oss alla. Släpper ut familjens dyrgrip i stor hage med sina ponnykompisar, varierar med bettlöst och har gjort en hinkhållare av gramanen.

Detta är en krönika – en personligt skriven text. Åsikterna är skribentens egna. Krönikan publicerades första gången i Ridsport nummer 16/2023.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden