Krönika
3 juni 18:30

Webbchefen: Sorgligt skramlande utveckling

KrönikaRidsports webbchef Lina Nydahl förvånas över att flera utövare – som Isabell Werth – nu försvarar det som visats på bilder och videor, där hästar ses med blå tungor, gapande munnar och kraftiga flyktbeteenden.

Webbchefen: Sorgligt skramlande utveckling
Lina Nydahl, webbchef på Ridsport. Foto: Erika Gerdemark

Vi har det senaste året fått se alldeles för många exempel på metoder i dressyreliten som inte hör hemma i en sport som säger sig brinna för hästvälfärd. Exemplen som lyfts i media, som visat blå tungor, gapande munnar och kraftiga flyktbeteenden är ingenting annat än en skamfläck för ridsporten. Någonting som varenda kotte som har någon form av genuin omsorg om hästar INTE vill se. Varken i hemmaträningen eller på tävling. Ens i ögonblick.

Det är därför rent obegripligt att flera utövare – inte minst flera av de som figurerat i artiklarna – ändå försvarar det som visats. En av de som drar det allra längst just nu är den tyska landslagsryttaren Isabell Werth. Tillsammans med advokatkollegor (Werth har själv en juristexamen) hotar hon att stämma skiten ur mediabolag och även poddare som rapporterat om bland annat Aftonbladets granskning. Reportage där flera – oberoende av varandra – fotografers bilder visar Werths häst med blå tunga.

När detta skrivs har två stora tyska ridsportsajter, Reiter Revue och St Georg, plockat ner sina – neutralt hållna – rewrites på Aftonbladets granskningar. En tysk poddare redogör i en lång artikel för hur det gick till när Werths advokat gav henne 2,5 timmar på sig att avpublicera en podd, liksom för hur fallet nu tas vidare.

I podden tog man upp såväl de uppmärksammade bilderna som Werths ställningstagande och önskan att se originalbilderna. Tillvägagångssättet, att aktiva själva eller med hjälp av advokater hotar medier till tystnad,  är precis detsamma som vår egen podd Ridsportpodden med systrarna Bergåkra utsattes för i vintras.

Det är svårt att känna någonting annat än att det råder inflation av nakna tefloninsmorda kejsare i ridsporten just nu. Och det senaste draget, från den som länge haft epitetet Queen of  dressage, känns som allt annat än den injektion sporten i allmänhet och dressyren i synnerhet så väl skulle behöva.

Det är bakåtsträvande och en ytterligare en spik i kistan i en gren som behöver allt annat än just detta.

Detta är en krönika – en personligt skriven text. Åsikterna är skribentens egna. Den publicerades första gången i Ridsport nummer 6/2024.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden