Krönika
2 april 10:13

Webbchefen: ”Vad är ett missförhållande?”

KrönikaRidsports webbchef Lina Nydahl funderar kring frågan om vi ska jämställa märken efter piskrapp och sår i munnen hos internationella tävlingshästar med att ha hästar i för små hagar och fritidsryttarens hårda händer. Vad kommer hon fram till? Läs det i krönikan!

Webbchefen: ”Vad är ett missförhållande?”
Lina Nydahl, webbchef på Ridsport. Foto: Erika Gerdemark

”Hur går det med ritningarna till det nya huset”, frågar jag min kille som är arkitekt och samarbetar med en konstruktör bosatt i Kiev, Ukraina.

”Inte alls. De saknar el och wifi sedan ett dygn tillbaka på grund av bombningarna”, svarar han.

Samtidigt som svaret kommer scrollar jag igenom sajterna som rutinmässigt spanas in ett par gånger i dag. Hästmedia och de största nyhetssajterna i Sverige och internationellt. Ingenstans på de sistnämnda står det att Ukrainas huvudstad åter är under massiv beskjutning. Inte ett endaste kort telegram om att en europeisk huvudstad uppmanar sina invånare att återigen ta sig till skyddsrummen. En nyhet som för ett år sedan garanterat resulterat i feta rubriker.

Det händer någonting i oss när vi under en längre tid matas med hemskheter. Det spelar ingen roll om det är krigsnyheter eller terrordåd. Missförhållanden, både små och stora, tenderar över tid att … bli normaliserade. Hur onormalt abnorma de än må vara.

Med det i bakhuvudet är det inte så konstigt att vi i den konservativa ridsporten är senfärdiga med att agera på missförhållanden. Gränsen för vad som räknas som missförhållande är inte svart eller vit och mycket av det som kommit upp till ytan sker i flera stall än de som avslöjats. Det vet vi.

Piskrapp i pälsen och bettrelaterade sår i munnar är självklara missförhållanden. Men är normalviktiga hästar i små hagar verkligen det? Lösdriftshästar med eftersatt pälsvård? Ryttaren som, trots idog träning, inte får ordning på sina hårda händer? Eller hon som gjort det till vana att ledbehandla sin häst var tredje månad, en så kallad ”rundsmörjning”. Sett till all den kunskap vi har tillgång till i dag dockar samtliga frågeställningar faktiskt in i kategorin missförhållanden – om än i varierande gradering.

Att rannsaka sig själv om vad man anser vara ett missförhållande är nödvändigt för att komma vidare. Både sporten i stort och för varje enskild hästmänniska – oavsett om du är elitryttare eller hobbydito.

Detta är en krönika – en personligt skriven text. Åsikterna är skribentens egna. Den publicerades första gången i Ridsport nummer 5/2024.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 98 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden