Krönika
20 januari 19:16

Webbchefen om försöken att tysta Bergåkra: Dags för förändring, SvRF

Städa uppifrånRidsports webbchef Lina Nydahl tycker till om att enskilda representanter i Svenska Ridsportförbundet försökte censurera systrarna Bergåkras podd.

Webbchefen om försöken att tysta Bergåkra: Dags för förändring, SvRF
Lina Nydahl, webbchef Ridsport. Foto: Erika Gerdemark

Förra måndagen kom två höjdare inom Svenska Ridsportförbundets överens om att vår poddande landslagsryttare Cecilia Bergåkra måste uppmanas att ta bort innehåll ur sitt senaste poddavsnitt.

Varför? Jo, för att ”folk” hört av sig om att det var olämpligt, ja, illojalt, att i podden lyfta den granskning av ett svenskt utbildningsstall som man nyligen kunde läsa om i Sportbladet och som handlade om våld mot hästar.

Samtalet kom tre dagar efter att förbundet basunerat ut sin satsning med rubriken ”Tillsynen måste stärkas för hästens bästa” där förbundets ordförande Sandra Ruuda och generalsekreterare Johan Fyrberg skriver om framtidssatsningar– apropå Sportbladets granskning.

Toppduon slår fast att våld mot hästar inte har plats i svensk ridsport och att nu ska här bli andra bullar. Tillsynsansvaret ska skärpas, det ska nu även omfatta träningsmetoder och vardagshantering, skriver de.

I ljuset av detta är telefonsamtalen till Cecilia Bergåkra hårresande. Det visar på ett förbund som är långt ifrån enat i de här frågorna. En splittring som är olycklig och extremt oroväckande. Splittringen understryks av att vi på Ridsport parallellt med detta har kontaktats av fler personer som berättar hur representanter från förbundet på olika sätt försöker tysta samtal och debatt.

Att högt uppsatta personer med uppdrag i Svenska Ridsportförbundet vill påverka innehållet i Ridsport är därför mycket allvarligt. Oavsett vilken intention vederbörande har haft för att rättfärdiga sina försök.

Våra poddare pratade om våld som inte hör hemma i ridsporten 2024. De pratar om en förändring som är nödvändig för sportens överlevnad.

Och dessa samtal vill högt uppsatta i Svenska Ridsportförbundet tysta.

Om inte det är den renaste formen för maktmissbruk vet jag inte hur den kan beskrivas.

Sandra Ruuda och Johan Fyrberg, ni behöver städa förbundet likt en trappa.

Börja uppifrån, i annat fall är alla förbättringsförsök förgäves.

SvRF:s generalsekreterare Johan Fyrberg bad senare om ursäkt för händelsen med påtryckningarna i en intervju i Ridsport.

Detta är en krönika – en personligt skriven text. Åsikterna är skribentens egna. Krönikan publicerades första gången i Ridsport nummer 1/2024.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden