Krönika
30 november 2023 10:59

Webbchefen om Helgstrand-affären: ”Dags att sporten vaknar”

VägskälRidsports webbchef Lina Nydahl tycker till om avslöjandet om ridningen på Helgstrand Dressage, och hoppas att detta blir startskottet till en rejäl förändring inom dressyrvärlden.

Webbchefen om Helgstrand-affären: ”Dags att sporten vaknar”
Lina Nydahl, webbchef Ridsport. Foto: Erika Gerdemark

Nog hade vi det på känn, att dokumentären om Helgstrand Dressage, som nu även går att se i Sverige, skulle röra om.

Men den gör mer än så. Snöbollen är satt i rullning. Efter avslöjandena från danska TV2:s reporter Rebekka Klubien, som filmat med dold kamera på Helgstrands anläggning, står vi mitt i en extremt efterlängtad revolution i en gren som, för att tala klartext: är i sjukt stort behov av förändring.

Dags för självrannsakan

Till skillnad från efter ”Beerbaum-gate” tror jag vi kommer få se ett rejält skifte. Det krävs självrannsakan hos många toppryttare. Den här ridningen förekommer nämligen även hos andra i eliten. Det är därför rent pinsamt att se flera av dem dela – ofta samma inlägg dessutom – om hur de tar avstånd.

Det flera av dem i stället behöver göra är att vakna upp. 

Den ridning som en av våra mest kända svenska dressyrryttare offentligt visade upp på en framridning med en häst i rollkur för snart 15 år sedan förekommer sorgligt nog fortfarande på framridningar och på hemmaplan i flertalet ridhus. Förhoppningsvis inte längre i vederbörandes eget, det har hen sannerligen gjort avbön för.

Alla kan göra fel och det går att förändra sig.

Men skitridning förekommer, vi såg den senast på stora arenor i livestreamingen från framridningen på GHS i våras. Nu behövs förändringen mer än någonsin. För hästarnas skull, för sportens och framförallt för dressyrens överlevnad.

Vågar inte träda fram

Att det förekommer inlärd hjälplöshet, piskrapp och såriga munnar i många toppstall har vi fått höra flera gånger. Men utan bevis eller trovärdiga vittnesmål kan vi inte skriva. Och de som tipsar vågar inte träda fram. Av rädsla för repressalier.

Vi skriver däremot om ärenden som gått vidare till domar och påföljder. Inte sällan utsätts vi för hot när obekväma saker luftas i artiklar och ledare. 

Somliga tycker nämligen att den typen av ämnen inte hör hemma i en ridsporttidning. ”Det skadar sporten” är ett mantra jag hoppas slippa höra 2024.

Nu stundar SIHS i Friends. Jag ser allra mest fram emot att spana in dressyrens framridning. Även den del som brukar vara svårspanad bakom en teknikvägg och där de flesta ryttare helst uppehåller sig. Det vi får se där tror jag kommer att avspegla om Helgstrand-gate verkligen har fått polletten att trilla ner.

Att försöka rädda sitt eget skinn genom att ta avstånd i ett kedjebrev i sociala medier räcker inte.

Nu är det upp till bevis för dressyrsporten.

Detta är en krönika – en personligt skriven text. Åsikterna är skribentens egna. Krönikan publicerades första gången i Ridsport nummer 20/2023.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Allt om skandalen hos Helgstrand Dressage (17)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden