Krönika
1 november 15:35

Webbchefen om filterbubblan där världen är enklare

DiggiledarenRidsports webbchef Lina Nydahl funderar över hur hästarna får oss att fånga dagen, och vad Carl Hester lär ut på sina sociala kanaler. Håller du med om att den hästdoftande filterbubblan är extra trivsam just nu?

Webbchefen om filterbubblan där världen är enklare
Lina Nydahl, webbchef Ridsport. Foto: Erika Gerdemark

De gångna veckorna kommer att gå till historien. Vidrigheterna i nyhetssändningar och sociala medier når för varje dag nya nivåer, känns det som. Även för en rätt luttrad journalist som sett det mesta. Jag syftar på den eskalerande konflikten i Mellanöstern, som går under huden på ett sätt som gör det svårt att värja sig. Men också på den dödliga attacken mot svenska fotbollssupportrar, som i allra högsta grad påverkar även i hästvärlden. På vår sajt berättar Andrea Barth om vilka åtgärder Svenska Ridsportförbundet nu vidtar.

När världen brinner är det som kontrast ett privilegium att kunna krypa in i filterbubblan som bara handlar om hästar. En egen liten värld av människor med ett starkt gemensamt intresse, som handlar om annat än död och elände.

Häromdagen kom jag på mig själv med att fastna i ett flöde med skojiga klipp, där ett särskilt kommit att bli väldigt viralt. Ni är säkert många som har sett det – dressyrryttaren som rider över medellinjen där det denna dag bildats en enorm vattenpöl. Vilken hästen helt sonika bestämmer sig för att lägga sig ner i.

Fånga dagen liksom.

Och det är ju precis det som hästar är så himla bra på att få oss att göra, både i den analoga och digitala världen. Precis det pratade jag och vår redaktör Hege Hellström om med den brittiske OS-ryttaren Carl Hester när han gästade Equestrian Academy i Sverige för en tid sedan. Hester är en motvillig användare av sociala medier, men han har utkristalliserat vad det är som får honom att stå ut med dem.

Nämligen möjligheten att visa att man kan vara framgångsrik utan att tumma på sina ideal. I Hesters fall möjligheten att låta hästarna vara just hästar. Han berättade om hur han fortfarande förvånas över kollegor i branschen som ännu inte förstått att hästar behöver vara ute ur sin box mer än en timme om dagen.

Följer du honom inte redan så tipsar jag dig om att göra det nu. Här hittar du hans Instagramkonto.

Detta är en krönika – en personligt skriven text. Åsikterna är skribentens egna. Krönikan publicerades första gången i Ridsport nummer 18/2023.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden