Världen
23 november 2023 16:06

DRF förtydligar besluten kring Helgstrand

KonsekvenserNär beskedet kom under torsdagens morgon gjorde det gällande att Helgstrand utesluts från sina landslagsuppdrag och samtliga samarbeten avbröts. Nu kommer ett förtydligande från Danska Ridsportförbundet, DRF.
- Det är svårt att sätta en tid – åtminstone i dagsläget. Det gäller tills vi är säkra på att hästarna tränas ordentligt, säger DRF:s tillförordnade ordförande, Jakob Ravnsbo.

DRF förtydligar besluten kring Helgstrand
Foto: Kim C Lundin

När DRF under onsdagskvällen fattade beslutet om att utesluta Andreas Helgstrand från landslaget och avbryta samtliga samarbeten låg grunden i de videoklipp som visas i TV2:s dokumentär, Operation X: Hästmiljardärens hemligheter. Det är genom en intervju med Nordjyske som Jakob Ravnsbo berättar mer om bakgrunden till beslutet. Särskild hänsyn togs till att Helgstrand i ett av klippen medger att han är medveten om behandlingen av hästarna, där förbundet menar att Helgstrand har ansvar för att sätta stopp för det. Det handlar också om den kultur som visas upp, där häst efter häst behandlas med hårda metoder av flertal olika ryttare.

 – Detta uttrycks väldigt bra av den tyska experten i sändningen. Det är inte så mycket att en häst rids hårt. Tyvärr händer det då och då. Det är mer att det är en kultur. Det är nog den största utmaningen. Om det var en ensam ryttare som gick utanför normen hade man förmodligen hittat en lösning som var mindre invasiv.

Kan komma tillbaka till landslaget

Beslutet om att Helgstrand är avstängd från landslaget gäller tills vidare. På frågan om Helgstrand kan komma tillbaka till landslaget så småningom ger Jakob Ravnsbo ett svar till Helgstrands fördel.

– Ja, det skulle jag tro. Det är inte jag som ska bestämma, men det är vad jag tycker. Det måste den då sittande styrelsen besluta om. Han sa många vettiga saker i nyheterna i TV2. Vi måste se dessa ord omsättas i handling. 

Samtidigt medger Jakob Ravnsbo att dokumentären kan få konsekvenser för ridsporten i stort, vilket han menar är ”skamligt” att ”få sitt rykte förstört på vad som borde vara isolerade händelser”.

Styrelsen beslutar

I samband med att det stod klart att klippen, filmad med dold kamera, skulle visas klev DRF:s ordförande Ulf Helgstrand, tillika Andreas Helgstrands pappa, av posten. Sedan september har Jakob Ravnsbo varit tillförordnad ordförande, och han menar att ”det säger sig självt” att Ulf Helgstrand inte kommer vara delaktig i besluten om Andreas Helgstrands framtid.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Allt om skandalen hos Helgstrand Dressage (17)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden