Världen
30 november 2023 09:56

Helgstrand långtidsavstängd – missar OS

HelgstrandDet danska ridsportförbundet stänger av Andreas Helgstrand från landslagsuppdrag under hela 2024. Samtidigt som beskedet kom visas nya klipp från TV2 där personal utan utbildning injicerar bedövande medicin i hästarna. "Det blir inget OS. Det är helt uteslutet", säger Danska Ridsportförbundets tillförordnade ordförande Jakob Ravnsbo till Nordjyske.

Helgstrand långtidsavstängd – missar OS
Stormen kring Andreas Helgstrand fortsätter med oförminskad styrka. Dansken är nu avstängd hela 2024. Foto: Kim C Lundin/iStock

Danska Ridsportförbundet meddelar nu att avstängningen från landslagsuppdrag för Andreas Helgstrand nu tidsbestäms till den 1 januari 2025.

Förbundet slår i beslutet fast att det inte är säkert att Helgstrand kommer att vara aktuell för landslaget när avstängningen löper ut. Efter det datumet kan förbundet ”börja prata om han kan komma tillbaka”.

I en skriftlig kommentar till Nordjyske säger Helgstrand att han har tagit emot beskedet från ridförbundet med förargelse.

– Jag har alltid varit stolt över att representera Danmark i landslaget, och jag hade också sett fram emot att kanske åka för Danmark i OS. Därför är jag så klart väldigt ledsen över Danska Ridsportförbundets beslut, säger Andreas Helgstrand i uttalandet.

Danska Ridsportförbundet kommer också att rekommendera till disciplinnämnden att talan väcks mot Helgstrand för brott mot förbundets etiska riktlinjer, uppger TV2.

Outbildad personal injicerar medicin

Svallvågorna efter dokumentären Hästmiljardärens hemligheter, där mycket grov ridning, såriga munnar och hästar med piskrapp visas upp, är stora. Under onsdagen släppte TV2 ytterligare klipp som visar hur personal på Helgstrand Dressage injicerar bedövande medicin i hästar innan de ska klippas.

Enligt dansk lagstiftning är det bara legitimerade veterinärer som får använda receptbelagd medicin – och därmed bedöva hästen. Mannen som syns i klippet är en av stallcheferna på anläggningen och han saknar veterinärutbildning, enligt TV2.

Det nya klippet väcker skarpa reaktioner, inte minst från Veterinärförbundet i Danmark.

– Bristande kunskap om dosering och hantering av läkemedlet kan skapa risk för felinjektion eller överdos, så att hästen i värsta fall kan dö, säger Ginnie Hørning, specialistveterinär i hästsjukdomar och ordförande för hästveterinärerna på Veterinärförbundet till TV2.

Arbetsrutin sedan länge

Enligt Silje Smevik, som under 2018 arbetade som stallchef på Helgstrand Dressage i tio månader, är det en vedertagen arbetsmetod att personer som inte är veterinärer bedövar hästar i verksamheten.

– Det var väldigt ofta. Speciellt när hästen skulle klippas inför ett evenemang eftersom hästen var tvungen att stå still. Jag blev orolig att de inte hade kontroll över hur mycket de gav hästen, eftersom de inte var veterinärer, säger hon till TV 2.

TV 2 har även visat klippen för Andreas Helgstrand som i ett skriftligt svar kallar det som visas för allvarligt.

– Vi ska givetvis följa alla krav för att skriva ut och använda medicin till hästar och det gäller även i det här fallet, skriver han till tv-kanalen.

Han svarar dock inte på frågan varifrån bedövningen kommer eller hur ofta sådana injektioner har gjorts.

Visas i svensk tv

Operation X dokumentär om Andreas Helgstrand och hans verksamhet, Hästmiljardärens hemligheter, kan från och med i dag torsdag ses på TV4 Play med start från kl 11.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Allt om skandalen hos Helgstrand Dressage (17)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden