Världen
24 oktober 2023 18:15

Helgstrand släpper den förlorade medaljen: ”Jag är så trött”

ÖverklagandeDet har blåst hårda vindar kring dressyrgiganten Andreas Helgstrand det senaste året. Nu kommenterar han bronsmedaljen som han blev fråntagen på grund av otillåten medicinering av UVM-stjärnan Jovian i samband med de danska mästerskapen i somras.

Helgstrand släpper den förlorade medaljen: ”Jag är så trött”
Andreas Helgstrand och Jovian ingick nyligen i det danska EM-laget i Riesenbeck. Foto: Kim C Lundin

Det var i samband med de danska mästerskapen i dressyr i somras som stjärnhästen Jovian fick lindriga koliksymptom och behandlades med två olika läkemedel på tävlingsplatsen. Kort därefter fick hingsten tillbaka aptiten och mådde till synes bra under natten. Dagen efter tävlades hingsten av ryttaren och ägaren Andreas Helgstrand och ekipaget tog en bronsmedalj.

När behandlingen och doserna framkom uppgav Andreas Helgstrand att han inte hade känt till behandlingen innan han fick veta det via det danska ridsportförbundet, vars veterinära rådgivare öppnat ett mejl från den behandlade veterinären först efter det att medaljen var ett faktum. 

Det hela ledde till att danska ridsportförbundets disciplinnämnd tog ifrån Andreas Helgstrand medaljen liksom samtliga priser från mästerskapet. Dessutom fick Helgstrand betala 5 000 danska kronor i böter.

Vill fokusera på sitt

I helgen tävlade Andreas Helgstrand med Queenpark’s Wendy vid världscuppremiären i Herning och blev bland annat tvåa efter Patrik Kittel i lördagens Grand Prix. Inför tävlingarna kommenterade han den förlorade medaljen och sa till DR Sport att han inte tänker överklaga beslutet på grund av personliga skäl.
– Jag är så trött. För min egen sinnesro låter jag det vara. Mina rådgivare tyckte att vi skulle överklaga, men när jag hade kommit så långt brydde jag mig inte om det längre, säger han.

Jag vill bara fokusera på min ridning och min verksamhet, och om folk bara sköter sitt så sköter jag mitt.

Andreas Helgstrand

– Jag vill bara fokusera på min ridning och min verksamhet, och om folk bara sköter sitt så sköter jag mitt.

Att han valde Queenpark’s Wendy istället för Jovian till världscupen har inget med saken att göra.
– Båda är väldigt bra och nu har Jovian gått mycket, så jag kände att det var Wenyds tur att få komma ut lite i rampljuset.

– Med all stress som jag har haft omkring mig, bestämde jag mig för att bara ta med mig en häst, och då blev det Wendy.

Skilda uppfattningar

Läkemedlet gavs till Jovian via sond, och att vätska upp en häst på annat sätt än att den själv dricker frivilligt strider mot reglerna. Dessutom användes Traumeel, ett preparat som främst behandlar smärta och inflammatoriska tillstånd i rörelseapparaten. Behandling på tävlingsplatsen måste dessutom godkännas av DRF:s veterinära rådgivare, vilket inte hade skett fallet här.

Helgstrand menade å sin sida att preparaten som användes inte finns på FEI:s dopinglista och inte är inom ramen för vad FEI anger vara vätskebehandling. 

Hårda vindar kring Helgstrand

Den förlorade bronsmedaljen är dock inte det enda som Andreas Helgstrand har hamnat i blåsväder för på senare tid. Han kämpar fortfarande med att försöka stoppa det danska tv-programmet Operation X från att sända material som filmats med dold kamera på hans anläggning i Danmark. Filmer som enligt uppgift ska visa hästar med blod i munnen från sår som inte ges tid att läka, ränder efter spön, rollkur och sporrsår som täcks över med skokräm.

Det danska ridsportförbundet och Andreas Helgstrand har också fått svidande kritik inifrån de egna leden, vilket bland annat har lett till att hans far Ulf Helgstrand har tagit timeout som ordförande i förbundet. Lägg därtill Nordjyskes granskning av påstådda skumraskaffärer i samband med hästförsäljningar, däribland av stjärnhingsten Hesselhöj Donkey Boy. I det senare fallet nådde parterna till en förlikning i början av året.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden