Världen
15 november 2022 18:51
Ridsportplus

Helgstrand Dressage ber affärspartner om ursäkt

Stormigt lägeDen danska tidningen Nordjyskes granskning av Helgstrand Dressage fortsätter. Nu anklagar den kända danska uppfödaren Michelle Vicki Nedergaard företaget för att ha sålt en häst hon äger hälften av – och dessutom inte betalat henne. Helgstrand Dressage ber om ursäkt för det inträffade.

Helgstrand Dressage ber affärspartner om ursäkt
Michelle Vicki Nedergaard är uppfödare till den kända avelshingsten Iron e Asgaards Ibiza-Hohenstein. Foto: Yvonne Karlsson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Igår fortsatte danska sajten Nordjyskes granskning av de affärer Helgstrand Dressage ägnat sig åt de senaste åren där flera av företagets affärspartners har ansett sig lurade.

Senast i raden är den danska uppfödaren Michelle Vicki Nedergaard, som står bakom verksamheten Nedergaard Dressage. Hon är också uppfödare till en av Helgstrands mest populära hingstar, 5-årige Iron e Asgaard´s Ibiza-Hohenstein som nyligen såldes till Sarah Pidgley som satt hingsten i träning hos Cathrine Laudrup-Dufour.

Michelle Vicki Nedergaard samägde en annan häst med Helgstrand Dressage. Den såldes förra sommaren till en holländsk mångmiljonär utan att hon fick veta det. Trots att det i hennes avtal med Helgstrand Dressage tydligt står att hästen inte får säljas utan båda ägarnas samtycke. Att affären kom till hennes kännedom beror inte på att pengar trillade in på kontot, det var i stället när hon nyligen skulle hälsa på hästen hos Helgstrand som hon fick besked om att det inte gick eftersom den var såld.

Skulle dela lika

Hästen det rör sig var en av två som Andreas Helgstrand 2019 valde ut, varav den ene var Iron. Helgstrand Dressage fick hälften av hästarna men inga pengar bytte ägare, i stället skulle Helgstrand Dressage stå för alla kostnader för att utbilda och utveckla dem. Och så skulle parterna dela lika på förtjänsten vid en försäljning.

Varför Michelle Vicki Nedergaard inte fick betalt i samband med affären, som ska ha skett redan i juli i år, vill Helgstrand Dressage inte svara Nordjyske på utan hänvisar till henne för svaret på den frågan.

– Jag har ingen aning, jag fick ju inte ens veta att den var såld. Jag är inte skyldig Helgstrand en krona, säger Michelle Vicki Nedergaard till Ridsport.

Nordjyske har låtit seniorrådgivaren Lars Krull på Aalborg University Business School titta på kontraktet och enligt honom är det ett solklart avtalsbrott att hästen har sålts. Han säger att Helgstrand Dressage inte ens hade kunnat sälja sin del i hästen på det sätt kontraktet är skrivet, utan att båda parter varit eniga om det.

298153009_635903047943875_1252670986464495683_n
Avtalet mellan Helgstrand Dressage och Michelle Vicki Nedergaard som tydligt visar att ingen av dem kan sälja hästen utan skriftligt samtycke av den andre.

Får inte se kontraktet

Michelle Vicki Nedergaard har under flera veckor försökt få klarhet i försäljningen och fick till sist se en faktura från Helgstrand Dressage. Den visar enligt henne att Rezano har värderats till 50 000 euro i affären med den holländske köparen. Men av fakturan framgår att ytterligare en häst såldes i samma transaktion och för den är priset överstruket. En inbyteshäst från köparen ingår också i samma affär, utan att värdet framkommit.

– Det som gör mig extra rasande är att affären inte är transparent, säger Michelle Vicki Nedergaard, till Nordjyske.

Helgstrand Dressage har nekat Michelle Vicki Nedergaard att se försäljningskontraktet för Rezano.
– De vill ge mig 35 000 euro för min hälft. Jag tror att den är såld för mer men det har jag ingen möjlighet att ta reda på.

Helgstrand hänvisar till fullmakt

Hon vägrar tro att den holländske mångmiljonären har köpt en relativt billig häst för ungefär en halv miljon kronor hos Helgstrand Dressage och har skickat en ännu billigare häst som inbyteshäst. Helgstrand Dressage står fast vid sin version och den holländske köparen har hon inte lyckats få kontakt med på något sätt. Inte heller Nordjyskes reportrar har fått kontakt med köparen.

I Nordjyskes kontakter med Andreas Helgstrand har han uppgett att han 2020 fick ett samtycke av Michelle Vicki Nedergaard att sälja hästen för ett lägre pris. Men affären blev aldrig av och därmed menar Lars Krull på Aalborg University Business School att den överenskommelsen inte heller gäller längre.

– Det samtycket betyder inte att han har en försäljningsfullmakt för all framtid, konstaterar han.

315519109_640041521095114_4386182871544300191_n
Andreas Helgstrands meddelande till Michelle Vicki Nedergaard när hästen skulle säljas hösten 2020, men den affären gick inte igenom av veterinära skäl. Frågan är om han hade rätt att sälja hästen nio månader senare.

Helgstrand Dressages förklaring

Helgstrand Dressage, har avböjt medverkan i Nordjyske men har i dag publicerat ett pressmeddelande på sin hemsida där de ber Michelle Vicki Nedergaard om ursäkt.

Företaget skriver ”På grund av ett internt fel, som Helgstrand Dressage har bett om ursäkt till uppfödaren många gånger efteråt, blev uppfödaren inte omgående informerad om försäljningen och gjorde upp för sin hälft, som i övrigt är affärssed. Uppfödaren fick först långt senare veta att försäljningen skett. Detta beklagas som sagt uttryckligen och vi ber om ursäkt till uppfödaren.”

Att hästen såldes förklarar Helgstrand Dressage med att de när hästen var tre år fick skriftligt besked i mitten av oktober av Michelle Vicki Nedergaard att hela hästen kunde säljas för 40 000 euro. Det blev som sagt inget av den affären men sommaren därpå, 2021, vidgår Helgstrand Dressage att de sålde hästen för 50 000 euro plus värdet av en inbyteshäst för 20 000 euro, alltså för totalt 70 000 euro.

Ber även köparen om ursäkt

Tillsammans med ursäkten har Helgstrand Dressage bett henne att meddela om hon vill ha reglering av sin andel av försäljningspriset på 35 000 euro, vill ha en ägarandel i byteshästen eller eventuellt vill ha möjlighet att köpa tillbaka Rezano, som nu är 5 år, från köparen, vilket Helgstrand Dressage undersökt möjligheten för med köparen.

Företaget skriver vidare ”Uppfödaren har vid flera telefonsamtal eller skriftligt inte velat befatta sig med detta och inte framfört något ekonomiskt anspråk mot Helgstrand Dressage utan gick istället till Nordjyske och gav samtidigt tidningen fakturaunderlaget från försäljningen, varvid köparens identitet, till köparens förtret, har kommit till allmänhetens kännedom. Helgstrand Dressage ber som sagt om ursäkt för felet i vår affärsprocess gällande information och avräkning av försäljning till uppfödaren, men vi finner uppfödarens förhållningssätt till ärendet, sett i ljuset av vår ursäkt, riktigt olyckligt. Vi avvaktar fortfarande uppfödarens återkoppling om önskemål att avsluta tvisten och ber samtidigt köparen om ursäkt för offentliggörandet av köparens identitet, vilket skedde när uppfödaren kontaktade Nordjyske.”

– Jag ser att han ber om ett svar, men jag har väntat i nästan 1 1/2 år, nu får han vänta, konstaterar Michelle Vicki Nedergaard efter att ha läst pressmeddelandet.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden