Världen
23 november 2023 08:37

Helgstrand stängs av från landslaget

KonsekvenserUnder onsdagskvällen beslutade Danska Ridsportförbundet, DRF, att Helgstrand stängs av från sina landslagsuppdrag. Det efter att den danska TV2:s dokumentär Operation X: Hästmiljardärens hemligheter visar på hästhantering som inte är förenlig med uppförandekoden.

Helgstrand stängs av från landslaget
Andreas Helgstrand slår ut med armarna när det konstateras att Queenparks Wendy i samband med sin start i Sweden International Horse Show i Friends i fjol hade bitit sig i tungan och fick utgå. Foto: Roland Thunholm

”Som landslagsryttare är du bland annat skyldig att följa DRF:s uppförandekod, riktlinjer för etiskt korrekt användning av hästar för ridsport samt agera god förebild” står det bland annat i det pressmeddelande som DRF gått ut med efter att beslutet tagits vis ett styrelsemöte under onsdagskvällen.

Avstängningen gäller tills vidare och tar avstamp i danska TV2:s klipp filmade med dold kamera. ”DRF:s styrelse tar starkast avstånd från den oacceptabla ridningen, träningsmetoderna och behandlingen av hästarna, vilket sändningarna tydligt visar. Därför står det nu klart att Andreas Helgstrand utifrån sändningarna inte kan representera DRF”.

Förutom att Helgstrand utesluts från landslaget väljer DRF att ta avstånd från ytterligare delar av verksamheten. Under 2024 väntades Helgstrand Event anordna DM i dressyr för senior- samt U25-ryttare och paradressyr, samt nordiska mästerskapen i dressyr, hoppning och paradressyr. Samtliga samarbeten upphör.
”Den oacceptabla kulturen och förhållningssättet till träning och behandling av hästar, som sändningarna tydligt visar, är inte förenlig med DRF:s grundläggande värderingar och principer för hästvälfärd. Därför har även DRF:s styrelse under onsdagskvällen beslutat att tills vidare upphöra med samarbetet med Helgstrand Event kring genomförandet av såväl B-event som nationella och internationella mästerskap”.

DRF kommer även be FEI ompröva beslutet om att det avtal de har med Helgstrand Event gällande Nations Cup i hoppning under maj månad.

Vill identifiera flera ryttare

Förutom Helgstrand själv uppmanar DRF resterande ryttare som syns på videoklippen att själva anmäla sig till disciplinnämnden för utredning. I annat fall är DRF beredda att vidta åtgärder för att identifiera ryttarna, trots de suddiga bilderna på klippet.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Allt om skandalen hos Helgstrand Dressage (17)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden