Sverige
24 november 2023 15:39
Ridsportplus

Oklar framtid för svenska samarbeten med Helgstrand

KölvattnetHelgstrand Dressage är inte enbart ett tävlings- och försäljningsstall utan också en av världens största hingsthållare. Här i Sverige har bland annat Gränsbo Stuteri och uppfödaren Tobias Hansson på Västra Hoby Stuteri varit behjälpliga med att förse svenska stoägare med de hårt eftertraktade hingstarna.

Oklar framtid för svenska samarbeten med Helgstrand
Tobias Hansson har under många år haft ett nära samarbete med Helgstrand Dressage. Efter den omtalade dokumentären kan saker komma att förändras. Foto: Kim C Lundin

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Helgstrand Dressage har under flera år inriktat sig på att vara världsledande inom dressyraveln. Under de senaste åren har hingst efter hingst imponerat på stoägare och flera av företagets hingstar har använts flitigt runt om i världen.

  Gränsbo stuteri har under några år haft utvalda hingstar stationerade på sin gård i Skåne. Teamet tar starkt avstånd från det som framkommit, säger Ingemar Runesson som driver verksamheten tillsammans med brodern Per Runesson.

  – Detta får helt enkelt inte förkomma! Det är inget vi står bakom! Ingen kan stå bakom en sådan här sak, säger Ingmar Runesson.

  ”Helt oacceptabelt”

  Har ni märkt av något på de hingstarna som har kommit till er? 

  – Nej, de har varit väldigt trevliga hästar och varit trevliga i ridningen. Annars hade inte Rosebank VH och Freetown gjort sådana fantastiska presentationer i tävling så kort tid efter de anlänt, säger Ingemar Runesson.

  Hur ser ni på ert framtida samarbete med Helgstrand Dressage?

  – Det är inget vi kan ta ställning till just nu, utan vi måste avvakta och se hur det blir när allt har landat. Men de måste till hundra procent kunna garantera att detta inte fortsätter så här och att framtiden ser säker ut, annars kan vi inte ha ett fortsatt samarbete med Helgstrand. För detta är inget vi står bakom och det är helt oacceptabelt, säger Ingmar Runesson.

  ”Djupt berörd”

  Uppfödaren Tobias Hansson på Västa Hoby Stuteri har under lång tid haft ett nära samarbete med Helgstrand Dressage och han är i dagsläget inte säker på om det alls kommer att fortsätta.

  – Jag har inte sett dokumentären själv, utan endast tagit del av det korta klipp som lagts ut på Ridsport. Den typen av ridning och hantering av hästar som framkommer på dessa klipp är naturligtvis helt oacceptabelt och ingenting jag står bakom. Det kändes oerhört sorgligt att se en sådan här respektlös behandling av hästarna på filmklippet och det berörde mig djupt. 

  Du har under åren haft flera hästar i träning hos Helgstrand och även samägt hästar ihop, har du upplevt något berörande dina egna hästar?

  – Vad gäller mina egna erfarenheter, så har jag besökt Helgstrand Dressage åtskilliga gånger genom åren för att kontrollera hur mina egna hästar mår och utbildas, precis på samma sätt som jag gör på alla anläggningar runt om i Europa där jag har hästar i träning. Aldrig har jag vid dessa besök sett något som indikerat att mina hästar på något sätt skulle vara illa behandlade, eller att de skulle haft skador till följd av ridning eller hantering. 

  Hur ser du på fortsatt samarbete med Helgstrand Dressage?

  – Vad gäller fortsatt samarbete med Helgstrand Dressage är det något jag givetvis måste överväga noga och diskutera med berörda parter, säger Tobias Hansson.  

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  mer ur temat Allt om skandalen hos Helgstrand Dressage (17)

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 99 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden