Världen
23 november 2023 10:02

Många reaktioner – så reagerar en del av de svenska ryttarna

HelgstrandfilmenNu kommer reaktioner från svenska ryttare och ridsportprofiler efter de chockerande filmklippen som visades i danska TV2:s dokumentär om Helgstrand Dressage.

Många reaktioner – så reagerar en del av de svenska ryttarna
Patrik Kittel. Foto: Roland Thunholm

Inom den svenska ridsporten och aveln finns ett stort antal företag och personer som har nära samarbete med Andreas Helgstrand och hans företag. En av dem är Patrik Kittel, som förra året sålde sitt bolag Outstanding Stables till Helgstrands investmentbolag Global Equestrian Group.

Andreas Helgstrand sa när Ridsport besökte honom tidigare i år:
– Samarbetet med Patrik Kittel fungerar superbra. Jag är väldigt glad för det, en av de absolut bästa investeringar vi gjort.

Ridsport har sökt Patrik Kittel, de tidigare beridarna Jeanna Högberg och Lovisa Wessblad samt de danska landslagsryttarna Cathrine Laudrup-Dufour och Daniel Bachmann Andersen.

Ingen av dem har återkopplat.

Patrik Kittel hänvisar till ett officiellt uttalande han har gjort och som Svenska Ridsportförbundet förmedlar till Ridsport. Han har även lagt ut ett inlägg på Instagram:
– Jag tar starkt avstånd från all form av våld mot hästar och otillåtna träningsmetoder, både i hantering och ridning. Det är förfärligt och får inte förekomma.

– Vi har ett ansvar att behandla våra hästar med respekt och alltid vara lyhörda för deras absolut bästa. För oss på Outstanding Stables är hästarnas välfärd vår högsta prioritet.

Väcker reaktioner

I sociala medier väljer många att dela ett och samma inlägg, men en av de första att ta avstånd genom ett eget inlägg på Instagram var svenska dressyrryttaren Johanna Due-Boje. ”All otillåten hantering av djur är för mig oacceptabel, och jag hoppas att detta är sista gången vi får se denna typ av ridning”, skriver hon bland annat. Samtidigt uppmuntrar hon till självrannsakan och varje hästmänniskas eget ansvar.

Även Lövsta Stuteri har publicerat ett inlägg med liknande budskap. ”Men vi måste, liksom alla som har hästar, oavsett om man som oss är i sporten, bedriver verksamhet eller är hobbyryttare, ödmjukt rannsaka oss själva för att se till att vi blir så bra människor vi kan vara för våra hästar”.

För Emelie Brolin räckte de sju minuter som Ridsport som enda media i Sverige kunnat visa. ”Jag ville vänta tills vi sett dokumentären, men de sju minuter som visats av Operation X räcker. Jag tar avstånd från den här typen av hantering av djur. Det här är fruktansvärt för djuren och för dressyren, sporten i sin helhet”, skriver hon bland annat.

Cathrine Laudrup-Dufour väljer SoMe

Cathrine Laudrup-Dufour kommenterar på torsdagen dokumentären i ett inlägg i stories på Instagram. Danskan skriver att hon är mycket berörd av det som visats och hon skriver också att det inte är någon hemlighet att hon och Helgstrand Dressage haft ett tidigare samarbete kring några hästar.

-Ett samarbete jag var väldigt nöjd med, men jag var inte med i den dagliga verksamheten på deras anläggning, skriver hon.

Laudrup-Dufour uppmanar i sitt inlägg alla att reflektera över den dagliga träningen och att det är viktigt att rannsaka sig själv och de misstag som görs.

-Låt oss alla hjälpas åt att bli bättre på att träna, hantera och vårda våra hästar så att vi tillsammans värnar om vår älskade sport, skriver hon.

Nedan kan du se ett axplock av de avståndstagande inlägg som publicerats:

Artikeln uppdateras

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Allt om skandalen hos Helgstrand Dressage (17)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden