Världen
23 november 2023 15:05

Tidigare stallchefen: ”Sett mycket värre ärr och incidenter än de som visas”

Erfarenheter inifrånUnder tio månader 2018-2019 arbetade Silje Engesvik Smevik som stallchef på Helgstrand Dressage. Hon är också en av de som medverkar i den omtalade dokumentären, som hon menar visar toppen av ett isberg.
- Det blev så småningom väldigt synligt för mig att det här var en fabrik som använde personal och hästar för egen vinning.

Tidigare stallchefen: ”Sett mycket värre ärr och incidenter än de som visas”
Silje Engesvik Smevik säger sig ha bevittnat än grövre incidenter än de som visas i Operation X. Screenshot från Operation X, TV2.

Förutom att medverka i TV2:s dokumentär Operation X: Hästmiljardärens hemligheter, väljer den tidigare stallchefen Silje Engesvik Smevik att dela med sig av sina erfarenheter från sina månader hos Helgstrand. Det är i en intervju med Hest.no som Silje beskriver en fabrik som massproducerade dressyrhästar på ett oetiskt sätt.
– Många har varit rädda för att träda fram, och fruktat för sig själva och sina nära och kära. Med den information och de erfarenheter jag hade kände jag mig tvungen att medverka i dokumentären. Det är inte svårt att fördöma sådana handlingar som vi nu ser på Helgstrand Dressage, men det är också tankeväckande att så många har sett detta hända utan att säga ifrån,

Allt kom att handla om pengar. Silje menar att de hästar som saknade kvalité för att nå upp till försäljningspriset drabbades hårdast.
– Då pressades hästen ytterligare på bekostnad av djurskyddet. Jag har sett mycket värre ärr och värre incidenter än de som visas i dokumentären. Många gånger har jag tänkt att jag borde ha haft en dold kamera på mig, säger Silje som också framhåller att det även handlade om att spara in pengar genom att exempelvis bara använda de billigaste skorna oavsett hästens behov.

Genomsyrad kultur

Förutom den tuffa hanteringen av hästar vittnar Silje om långa arbetsdagar, vilket låg till grund för att hon tog upp med ledningen att arbetsvillkoren borde förbättras. Förslaget fick kalla handen och hästarnas tomma blickar fick Silje att fundera över vem som motiveras av en sådan arbetsplats.
– För min del är det helt fel att framställa någon som en idol när baksidan av medaljen är så ful. Jag tycker det är så illa. Jag ryser när jag tänker på hur många fler som möjligen gör samma sak. Vad gör en sådan här okultur med vår sport?

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Allt om skandalen hos Helgstrand Dressage (17)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden