Dressyr
7 juni 2019 20:05
Ridsportplus

Zapp får Angelica Byström att drömma om UVM

StrömsholmsdagarnaEfter nio år i Tyskland flyttade Angelica Byström hem till Sverige och föräldragården utan Enköping för att starta egen verksamhet. På Strömsholm visade hon och Zapp VS klassen i 5-åringarnas dressyr - nu har ekipaget siktet inställt på UVM. "Får jag chansen att åka tar jag den," säger Angelica Byström.

Zapp får Angelica Byström att drömma om UVM
Angelica Byström. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Tillsammans med Zapp VS (SWB val f 2014 e Blue Hors Zack-Don Primero, uppf/äg Vikestallet AB) vann Angelica Byström 5-årsklassen på Strömsholm på torsdagen med siffrorna 85,600 procent.

Han vill alltid göra sitt bästa och är en bra tävlingshäst som gillar att visa upp sig. Angelica Byström om Zapp VS.

– Det jag är mest glad för är att han skrittade så bra. Han har en jättefin skritt och nu visade han den inne på banan, säger Angelica Byström.

Det var första gången Zapp VS gick FEI:s finalprogram för 5-åringar. Valacken har tidigare gått Breedersfinal som 4-åring och unghästklassen på Scandinavium.

– Han är väldigt jämn och stadig. Han har aldrig fått under 82 procent. Han är väldigt säker och sätter sina enkla byten och så, säger Angelica Byström.

32-åriga Angelica Byström är dotter till dressyrprofilen Gunilla Byström men är betydligt mer anonym för den svenska publiken än sin mamma.

Flyttade till Tyskland

Hon flyttade till Tyskland för att jobba med hästar direkt efter gymnasiet och blev kvar där som beridare på olika anläggningar i 9 år innan hon flyttade tillbaka till Sverige för fyra år sedan när hennes pappa blev sjuk och skulle opereras.
– Då kände jag att jag var lite för långt bort från mina föräldrar och tänkte att jag provar väl att flytta hem, säger Angelica Byström.

Nu driver hon egen verksamhet hemma på föräldragården. Det handlar bland annat om utbildning av dressyrhästar och träningar.

Zapp VS kom till henne vid årsskiftet när han skulle bli fyra år och har fått från klarhet till klarhet utan att ta någon titel.

– Han är en väldigt arbetsvillig häst, vill alltid göra sitt bästa och är en bra tävlingshäst som gillar att visa upp sig.

Angelicabystrom2
Angelica Byström och Zappa i Scandinavium tidigare i år. Arkivbild: Roland Thunholm
Angelicasjoberg
Zapp VS och Angelica Byström vann även Falsterbo-kvalet på Brolöten i början av maj. Foto: Privat

Angelica Byström har bland annat ridit EM som junior och bundeschampionat. Hon har tagit guld på lag-SM och vunnit flera Grand Prix.

Nu har hon ett nytt mål – att rida Unghäst-VM med Zapp VS. Innan dess ska ekipaget starta Falsterbo och efter det görs uttagningen.
– Får jag chansen att rida UVM tar jag den, säger hon.

En häst till lilla rundan

Planen är att Zapp VS ska fortsätta vara hos Angelica Byström för utbildning ett bra tag till.

Hon har också en häst som går lilla rundan i Fabero L, en 6-åring och ytterligare hästar på väg in i stallet.

4-årsklassen på Strömsholm vanns av Elin Aspnäs och Escalade med ett kanonresultat medan Caroline Darcourt vann 7-årsklassen med Bon Coeur 1389 och Jeanna Högberg red hem 6-årsklassen tillsammans med Dracarys.

Resultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden