Dressyr, Nyheter
17 september 2018 21:16

Zernard nöjd igen – nu går ekipaget snart in bubblan

MedaljhoppKarantänen var ingen höjdare för Zernard. Nu är ordningen återställd och han är svenskt medaljhopp i paradressyren tillsammans med Louise Etzner Jakobsson.
– Vi går in i vår bubbla och påverkas inte av något, säger Louise om läget när det verkligen gäller.

Zernard nöjd igen – nu går ekipaget snart in bubblan
Louise Etzner Jakobsson. Arkivbild: Roland Thunholm

Är man van vid att gå ute i sin hage i tolv timmar varje dag är det inte lätt att tvingas stå på box i två dagar. Men väl ute igen är Louise Etzner Jakobssons Zernard glad igen och laddad inför tisdagens första VM-framträdande.
– Allt känns väldigt bra, Zernard dricker och äter bra, sa svenska paradressyr-medaljhoppet Louise Etzner Jakobsson.
– Men han var mindre nöjd när han i två dagar bara leddes omkring tio minuter på stallgången av en person helt klädd i plast.

Det var veterinärbesiktning på måndagsförmiddagen och Zernard dansade lekande lätt igenom. Han var så fullt koncentrerade på sin uppgift att han inte ens brydde sig om några stökiga hästar runt omkring sig.

Nervös innan

Precis lika koncentrerad kommer Louise att bli när det närmar sig tävling.
– Visst är jag lite nervös innan. Men när jag är i sadeln är det bara Zernard och jag. Vi går in i vår bubbla och påverkas inte av något, sa Louise.
– Jag bryr mig heller inte om vad andra gör eller hur de rider. Jag stänger av allt och försöker vara den jag är där hemma. Hästen ska kunna känna igen mig.

Ridsport,  Dressyr
De vana medaljörerna syns här på svensk hemmaplan. Foto: Roland Thunholm

Louise är dubbel bronsmedaljören från Paralympics i Rio 2016 och silver-och bronsmedaljör från EM i Göteborg i fjol. Detta är hennes första VM och det blir en debut med viss press. Förväntningarna på henne är höga, med rätta. Vid SM nådde hon 75 procent och hon är nära sitt mål 80 procent i küren.
– Det är den nivån jag ligger på nu, sa hon.

Det kommer att kunna räcka långt. Vilka hon har främst emot sig hade hon inte så bra koll på.
– Jag ska bara rida så bra som jag kan, oavsett.
– Men om jag får höra svenska nationalsången här, då blir jag stolt.

En av de svåra konkurrenterna är brasilianaren Rodolpho Riskalla, som Louise ridit mot tidigare. Men nu har Riskalla bytt häst. Han har hyrt godkände hingsten Don Henrico av stall Linsenhoff.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden