Sverige
8 juli 2017 06:00
Ridsportplus

Hästutbildningar erbjuds frivillig kvalitetsstämpel

Hästgymnasier ska kvalitetssäkras enligt ett system som nu tas fram av HYN, Hästnäringens Yrkesnämnd, i samarbete med HNS, Hästnäringens Nationella Stiftelse. "Ett skäl till märkningen är att branschen behöver välutbildade hästskötare", säger Lars Bäckman, kanslichef på HYN.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Elbranschen gör det, vårdbranschen gör det, och nu är det dags för hästnäringen att sätta kvalitetsstämpel på gymnasieutbildningar som har god kvalitet.
    − I Sverige finns ett 60-tal gymnasieskolor som bedriver hästutbildningar, och sex av dessa är piloter för att ta fram ett system för kvalitetsmärkning, säger Lars Bäckman på HYN.

    Viktigaste faktorn
    Faktorer som påverkar kvalitetsmärkningen är bland annat utbildningsnivån på de hästar som eleverna har tillgång till, arbetsmiljö, hästhållningen på skolan, och säkerheten.
    – Dessutom tittar vi på det arbetsplatsförlagda lärandet, APL, som utgör en viktig del av elevernas utbildning. Vi vill veta vilka praktikplatser eleverna har tillgång till och hur kontakterna mellan skolan och praktikplatserna sköts.

    Om Lars Bäckman ska plocka fram en faktor som allra viktigast för utbildningens kvalitet, väljer han lärarna.
    – Det allra viktigaste är duktiga och erfarna lärare som engagerar sig i eleverna. Det är naturligtvis en faktor som är svår att mäta men mycket avgörande för elevernas resultat.

    Den 1 november arrangerar Hästnäringens Yrkesnämnd en konferens för alla anordnare av hästutbildningar, och planen är att det då ska finnas ett förslag om hur kvalitetsmärkningen ska gå till.

    Det är bara de rena yrkeskurserna som ska mätas, inte de allmänna gymnasieämnena.
    – Vi har två syften med kvalitetsmärkningen. Det ena är branschens behov av välutbildade hästskötare, det andra är att vi vill visa att hästskötaryrken är seriösa yrken i en seriös bransch.

    Ingen tävling
    Kvalitetsmärkningen kommer att bli helt frivillig.
    – Det här är ett erbjudande till de skolor som vill, och det handlar inte om att tala om vilka skolor som är godkända eller inte. Vi ser det framför allt som att vi ingår ett partnerskap och får ett samarbete med de skolor som vill ingå i kvalitetsmärkningen, säger Lars Bäckman.

     

    Denna artikel är hämtad från tidningen Ridsports pappersutgåva där den publicerades första gången den 6 juli 2017.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden