Sverige
15 september 2017 08:43

Kommunen ersättningsskyldig för kaos i hästhagen

Kommunens tekniker traskade rakt in i hästhagen utan att underrätta hästägaren.
Att de stod en hingst i hagen såg de inte, förrän tumultet var ett faktum.
I förra veckan kom domen som ger hästägaren rätt till ersättning för de skador som en av hästarna ådrog sig i samband med incidenten.

Kommunen ersättningsskyldig för kaos i hästhagen
Hästarna blev skrämda när kommunens VA-personal plötsligt tog sig in i hagen. En av hästarna skadade sig då tumult uppstod. (Hästarna på bilden har inget med innehållet i artikeln att göra).

UPPDATERAD (09:30) Personalen från Mariestads kommun var i våras ute på ett rutinuppdrag för att kartlägga en ledning och mäta vattennivån i några brunnar i anslutning till en hästgård.
För att komma åt brunnarna var de tvungna att gå igenom två hästhagar som de uppfattade som tomma. Men så var inte fallet.
I går skrev Mariestads-Tidningen om fallet, som nu fått ett rättsligt avslut. Ridsport berättade om domen för ett par dagar sen.

Hingsten skrämdes
I en av hagarna stod nämligen en hingst, som blev skrämd när VA-personalen plötsligt dök upp i hagen. Hingsten sprang igenom staketet och orsakade tumult i en intilliggande hage med andra hästar.
 
Hästägaren, Camilla Hjelman, såg att staketet till hingsthagen var nedrivet och uppmärksammade tumultet. Hon gick ut för att försöka lugna sina hästar och prata med VA-personalen som då förflyttade sig till ännu en hage.
I den stod en valack, även han blev skrämd, började galoppera inne i hagen och blev blockhalt efter att ha gjort en tvärnit framför Camilla.
– Vi hade ställt honom i en hage en bit bort för att han hade en senskada sedan tidigare, berättar Camilla Hjelman för Ridpsort.
– Nu blev han så halt att jag inte ens vågade lasta honom i transporten. Veterinären fick komma ut och röntga för han kunde knappt röra sig.

Veterninärräkning på dryga 7 000
Veterinärens slutfaktura  landade på  7 569 kronor, en nota som Camilla Hjelman hoppades att tekniska förvaltningen skulle stå för. Men det var inte kommunen överens med henne om.
– Kommunen har under hela den här processen hävdat ”ledningrätten”, att de hade rätt att gå in för att kolla ledningarna. Jag har hävdat att de borde talat med mig innan de gick in, men det har de ansett som försvårande för dem, säger Camilla Hjelman.

Ärendet hamnade i Skaraborgs tingsrätt som i förra veckan meddelade att Mariestads kommun ska ersätta hästägaren för veterinärkostnaderna.
Rätten skriver i domen att det hade varit lämpligt om kommunens personal först hade gjort sig besväret att informera hästägaren om att de var på väg in i hagarna.
Rätten skriver också att personalen visat prov på oaktsamhet då de fortsatte till ännu en hage trots att det helt uppenbart rådde kaos i hagen de just lämnat.

”I en sådan kaotisk situation där en häst tidigare blivit skrämd har det enligt tingsrättens uppfattning ålegat kommunens personal att förvissa sig om att det gick att fortsätta utföra kontroller i hagarna och att informera (hästägaren) om att ytterligare kontroller skulle göras där, så att hon kunde ta ställning till om någon häst borde flyttas.”

På väg tillbaka efter hältan
Hästen, en av Camilla Hjelmans mest framgångsrika travare, som blev halt under kaoset är på bättringsvägen men långt ifrån återställd.
– Han startade igår och är på väg tillbaka, men hältan har kommit tillbaka flera gånger under våren och sommaren så han är inte sitt gamla jag ännu.
– När han är frisk så vinner han nämligen allt, säger Camilla Hjelman och skrattar.

I en uppföljande artikel som Mariestads tidning publicerade på nätet igår förklarar kommunens tekniske chef att han nu ringt hästägaren och bett om ursäkt. Han säger också att kommunen inte har någon särskild arbetsordning när det gäller arbete i hästhagar, men att de nu ska se över sina rutiner för att undvika att liknande situationer uppstår igen.
– Nu är det här avslutat för mig, jag är nöjd och tänker lägga det här bakom mig men jag hoppas att kommunen drar lärdom av det som hänt och inte gör samma misstag igen, säger Camilla Hjelman.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden