Nyheter
29 november 2017 09:52

1089 kvinnor bakom ridsportens upprop mot övergrepp

#Visparkarbakut1089 kvinnor verksamma inom svensk ridsport, trav och galopp ställer sig i dag bakom uppropet #visparkarbakut. Flera av kvinnorna som undertecknat uppropet har själva delat med sig av sina erfarenheter från en stallvärld långt ifrån gemyt och gemenskap. Läs hela uppropet här.

1089 kvinnor bakom ridsportens upprop mot övergrepp
"Tysthetskulturen i ridsporten är tyvärr mycket utbredd och många vet vad som försiggår, men gör ingenting åt det. Man vaktar sin rygg och är själv rädd för repressalier". Det skriver 1089 kvinnor inom ridpsorten under på idag via uppropet #visparkarbakut. Foto: I-Stock

Syftet med uppropet #visparkarbakut är att belysa systematiskt utsatta flickor och kvinnor inom hästsporten. Gruppen startades av Caroline Crafoord och Mika Thalén. Så här ser uppropet ut i sin helhet:

”Vi har sökt oss till stallet och hästarna för att vi älskar sporten och livet med hästar, men här finns många som i makt av sin position trakasserar, utnyttjar och förnedrar oss, våra systrar och döttrar. Detta måste få ett slut! Vi måste våga berätta vad som hänt och fortfarande händer i hästvärlden.
Vi har fått nog och ingen kan tysta oss längre.
Det är väl känt att hästsporten fostrar unga tjejer till starka ledare. Men ibland kan priset vara alltför högt. Hästsporten har en mörk baksida där tystnadskulturen är mycket stark.

•Vi vill peka på den skeva maktstruktur som råder inom hästsporten, som många gånger leder till att kvinnor (ofta unga flickor) utnyttjas, trakasseras och utsätts för sexuella övergrepp.

•De historier som berättas behövs för att folk ska förstå vad det handlar om – flickors utsatthet och beroendeställning inom hästsporten, som systematiskt utnyttjas.

•Vi vill också få ett slut på tysthetskulturen, få folk att våga säga till när något är fel. Inte behöva vara rädda för repressalier.

#visparkarbakut är en Facebook-grupp som startats med inspiration av #Metoo-rörelsen. Gruppen har i dag över 8500 medlemmar. Gruppen lanserades för en knapp vecka sedan och har snabbt blivit ett forum för kvinnor där de kan diskutera och berätta om sina upplevelser inom sporten.

Vårt syfte är INTE att hänga ut specifika personer. De ersätts snabbt med andra. Vårt mål är att ändra hela systemet. Den gamla manliga maktstrukturen måste sopas ut tillsammans med tysthetskulturen.

Många berättelser vittnar om maktstrukturer där unga kvinnor ses som lovligt byte bara just för att de är kvinnor. Flickor tvingas till saker de egentligen inte vill och vet är fel. Dessa unga flickor har svårt att sätta emot när tränaren, hästägaren, den manliga förebilden i stallet – IDOLEN utnyttjar sin maktposition långt över alla gränser. Ibland handlar det om rena övergrepp där män, dubbelt så gamla som flickorna, tvingar till sig olika sexuella tjänster. Vissa vittnar om hur de jagas som villebråd tills de slutar rida eller helt enkelt inte orkar mer. Det råder en kultur där tjejer som jobbar som hästskötare eller hjälper till i tävlingsstall är lovligt byte.
I hästskötaryrket ingår nästan underförstått också andra tjänster.

Tysthetskulturen i sporten är tyvärr mycket utbredd och många vet vad som försiggår, men gör ingenting åt det. Man vaktar sin rygg och är själv rädd för repressalier. Dom yngre flickorna som blir utsatta vågar inte berätta för sina kompisar med risk att bli hånfullt bemötta, eller för sina föräldrar med risk att behöva sluta rida. Många flickor tar på sig skulden, skammen för det inträffade och bär det med sig genom livet.
Berättar inte för någon någonsin. I gruppen finns historier som aldrig berättats för någon. Många tror att det måste vara så här och tiger. Alla unga tjejer och killar måste från början bli upplysta om och om igen om vad som är ok och inte.

Trakasserier och övergrepp sker oftare på tränings- och tävlingsanläggningar, där tjejerna är mer utsatta och beroende av sina arbetsgivare, tränare och kuskar.  På ridskolor verkar problemen till viss del ha sanerats.

VI KRÄVER

1. Ett omedelbart slut på sexualiserande, utnyttjande och nedvärderande av flickor och kvinnor inom hästsporten.
2. Att de med maktpositioner i vår bransch: tränare, ridskolechefer, styrelsemedlemmar i ridklubbar, hästägare, travkuskar med flera – tar sitt ansvar. Att de börjar agera med omsorg, slutar att blunda för övergrepp och ställer ansvariga till svars.
3. Att både kvinnor och män ska uppmuntras till att bryta tystnadskulturen i stallet. Den som vågar höja rösten ska inte straffas.”

#visparkarbakut är en sluten Facebookgrupp. Sedan den 29 november 2017 går det att ansöka om medlemskap i gruppen här.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden