Avelsnyheter, Nyheter
3 oktober 2019 11:00
Ridsportplus

20-tal föl visas på nya Hippoauktionen

Nya förmågorDen 19 oktober är det premiär för Hippoauktionen på Strömsholm. Drygt 20 föl kommer att auktioneras ut.

20-tal föl visas på nya Hippoauktionen
Fölauktionerna står just nu som spön i backen. På lördag hålls Elitauktionen för hopphästar under SWB Equestrian Weeks och den 19 oktober är det premiär för Hippoauktionen på Strömsholm. Stofölet Bali( e Ferdades-Figaro R) klubbades för 200 000 kronor under elitauktionen i samband med Breedersveckan i dressyr. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Bakom Hippoauktionen, som hålls på Strömsholm den 19 oktober, står en grupp uppfödare med Hippo Essentia, Stockholm Seminstation och Myrsjögård i täten.

-Vi har i dagsläget ett 20-tal föl anmälda. Och det är alldeles lagom, vi vill att alla ska säljas och då får det inte vara för många, säger Lars Forsström, Hippo Essentia.

Både gångarts- och hoppföl

Dressyrhingsten Total Hope och hopphingstarna Million Dollar och Clarimo är fäder till några av de anmälda fölen.

– Ungefär hälften är gångartsföl och hälften hoppstammade. Filmer, bilder och information om fölen finns på vår hemsida. Där kan man också registrera sig för att delta i budgivningen via telefon, säger Forsström som påpekar att förhandsinformationen är upp till hästägarna själva att leverera.

Samtliga föl som visas har godkända besiktningspapper, de har även genomgått extra kontroll av både ögon och benställning.

Elitauktionerna i Flyinge hade rekord på snittpriserna, hur påverkar det era förväntningar?

– Det är så klart väldigt roligt att folk får lära sig att betala för fina föl. Vi har ett lite annat upplägg på vår auktion så till vida att vi inte selekterar lika hårt. Men vi har några riktiga stjärnstammade föl med och de drar troligtvis upp priserna även om inte alla föl kommer att gå för 200 000 kronor. Det ska man ha med sig som säljare, de priserna får man bara om fölet har riktigt attraktiva föräldrar, säger han.

Nytt upplägg testas

Auktionen hålls i det stora ridshuset på Strömsholm. Att evenemanget är helt fristående är lite av en chansning.

– Det är lite skakigt att arrangera en fölauktion utan att ha den i samband med ett annat evenemang. Samtidigt är det största hotet mot svensk hästavel idag att vi har svårt att sälja hästarna. Vi tror därför att en renodlad auktion kan locka både köpare och hästägare. En del kanske också kommer bara för att jämföra med vad de har där hemma vilket också är värdefullt, inte minst när det handlar om att sätta rätt priser på sina uppfödningar, säger Lars Forsström.

Här kan du läsa mer om de anmälda fölen

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden