Avelsnyheter
5 februari 2015 05:30

21 hopphingstar vidare

Det var premiär för KWPNs nya format med mönstring och urval samma dag. Lite över 50 unga hingstar mönstrades, tjoget jämnt och en till fick biljett till flerdagarsprov och Horido är välkommen till premiering torsdag.(Uppdaterad)

21 hopphingstar vidare
Horido efter Sir Shutterfly är enda uttagna hingst till premieringarna som avgörs torsdag eftermiddag. Kim C Lundin kim@witnet.se

Dagens premiering över sju grupper avlöpte mycket lugnt, helt utan incidenter så när som på en och annan sprallig ungtupp.

Funktionärerna hade ett lugnt jobb och hoppnämndens ordförande Cor Leuffen ansåg att hingstarna hoppat om möjligt bättre i Brabanthallen i ’s-Hertogenbosch än i Ermelo under första uttagningen. Till skillnad från tidigare år sorterades alla grupper med en tredje besiktning redan samma dag, det har tidigare skett på lördagen.

Det gav först 23 hingstar till denna tredje besiktning och 21 vidare från den. De är samtliga välkomna till flerdagarsprov och kan efter det betäcka i år. Enda hingst uttagen till premiering är Sir Shutterfly-avkomman Horido som imponerade på nämnden. Liksom i de tyska förbunden krävs det att hingsten är grundregistrerad i KWPN för att få komma i fråga för premieringen.

Med i startfältet fanns en hingst som kändes välbekant till utseendet om än lite valpig, stammen var också märkligt familjär Lux-Libero H. Och visst var det en Tornesch-släkting, Faktiskt hans helbror i litet 3-åringsformat 1,68 m hög men ganska tanig. Han övertygade inte helt i sitt uppträdande men släktskapet gjorde att det var väl värt att ge honom chansen ansåg Leuffen.

Hoppnämndens nya ordförande Cor Leuffen är tydlig med vad de letar efter hos de unga hingstarna, precis det som de flesta nämnder försöker vaska fram.
– Vi söker rätt exteriör, det måste vara uppförsbacke för att vara lätt att rida. Vi söker en bra galopp som kan regleras, mellan hindren och täcka mark. Det ska vara en god bakbensteknik. Härstamningen är viktig och vi hämtar fadershingstar överallt ifrån, hela Europa har bra hingstar som vi utnyttjar. På mödernet är det viktigt med prestationen.

Den första dagen bjöd på många hingstar med fäder i andra förbund därav det lilla antalet premieutvalda. De tre visade Cornet Obolensky-sönerna var fina, 94 Cornel Cooper med Collin L som morfar och 92 Cohinoor VDL med Stakkato som morfar lär utan tvekan spä på efterfrågan, båda visade bra inställning, fina språng och mycket tilltalande exteriör och galopp. Team Nijhof fick två söner till sin Eldorado vd Zeshoek vidare. Den ena 119 Helsinki O med Indoctro som morfar säljs i torsdagens auktion. 

VDL Stud intar en dominerande ställning och de har redan efter första dagen flera att förbereda och rida in för eventuellt flerdagarsprov. De fick bland annat två Indoctro-söner vidare där 146 Harley med Chin Chin som morfar också går på auktionen.

Det fans stora förhoppningar på de många Nabab de Reve-avkommorna men endast 167 Harvard med Lux som morfar gick vidare. Han fick desto bättre omdöme från Cor Leuffen som en välutvecklad Nabab-son, fin rektangulär modell, bra hopphäst med utmärkt reaktionsförmåga. Han ägs av Stal Horn och mamman Tatjana tävlar internationellt.

Resultat hittills

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden