Avel
4 oktober 2015 18:07

Qalasfint av Quarton

Breeders sista utmaning för gångartshästarna är 6-åringarnas final, i år 17 ekipage lång. Mesta finalryttare var Stefan Jansson med Locatelli och Kitaro SB till start. Yvonne Ŗsterholm och Quarton tog hem en double-whammy med Breeders Trophy och Ŗppna Championatet i sin bästa ritt på tävling någonsin.

Qalasfint av Quarton
Kim C Lundin kim@witnet.se

Tre domare tjänstgjorde under dagens final i kollegium med Annette Fransén Iacobaeus, Mariette Sanders-van Gansewinkel och Lena Mårtenson. Som i tidigare finaler höll holländska gästdomaren Mariette Sanders-van Gansewinkel i kommentarerna. Meningen med en gästdomare är att skaka om tärningarna, hälla ut dem på bordet och se vad du har – det lyckades Mariette Sanders-van Gansewinkel med.

Finalen rids i det svårare programmet med två bakdelsvändningar och fyra galoppombyten, där två görs över medellinjen och två längs långsidan. Det är ett program som under unghäst-VM verkligen sorterar agnarna från vetet.

De sjutton ekipagen kom av två likaplacerade ekipage i lilla finalen där regelverket inte var tillräckligt utförligt för att skilja dem åt, ett rimligt utfall av att många ekipage i kvalet fick väldigt lika poäng.

Den store Locatelli(e Loredes-Rubinrot, uppf Magnus Ringmark och Stefan Jansson, äg Stefan Jansson) visar härlig galopp och fick i dagens final poäng efter förtjänst. Stefan Jansson rider fantastiskt väl och gör aldrig en slarvig visning, nu blev det 81,20 procent, väl förtjänt för en häst med framtiden för sig.

Segraren från lilla finalen Anna Österberg rider familjens uppfödning valacken Rolecz(e Rosevelt-Calino) som fyllt ut kostymen ordentligt sedan sina första besök här på Breeders. Skritten mellan skrittpiruetterna var inte klar i takt men Anna rider otroligt prydligt med fin form på Rolecz. Det hjälpte dock inte när bytena inte var på plats, 74 procent.

Nästa ekipage att fåe tt rejält lyft av tärningsskakningen var Mads Hendeliowitz och Lady Day( e Damino SD-Biggles, uppf  Kristina Ulander, äg Tina Hennix). Här fick stoets fina lösgjordhet och säkra byten betalt, 81,4 procent och ledning efter halva klassen.

Godkände hingsten Sankt Erik II 1265(e Johnson-Weltmeyer, uppf  Forty Invest AB, äg Erik Strömqvist) riden av Caroline Darcourt fick kanske sitt största erkännande hittills i karriären. Domarna hyllade traven speciellt, med en liten passus om mer engagemang bakifrån,  och lösgjordheten så räknaren stannade på 85 procent. Redan innan det stod klart hade Caroline tackat hingsten genom att krama honom i halten.

Sofia Möller och Belair(e Beltoni-Warkant) bjöd på en harmonisk ritt, den såg riktigt fin ut. Domaren hade dock en annan uppfattning om valackens stora gångarter och takt så procenten blev låga. 

Fjolårsvinnaren Scara Boena(e Scolari-Bergamon, äg Skillinge Dressyr AB) rids i år som då av Cilla Kristoffersen. Stoet har en magnifik trav, lätta rörelser som gör sig utmärkt i skolor och ökningar. I kvalet var bytena ett känsligt kapitel, så även i finalen. ”Bönan” förekom Cilla vid tre av fyra byten som var präglade av spänning. En fantastisk häst som behöver mer tid.
– A fantastic horse, go home and work on the changes, I don’t know how but please do, such a pity, sa Sanders.

Jeanna Högberg och Fiorucci HT(e Florencio I-Rubinrot,  uppf/äg Absolut Dental AB) visade upp ett verkligt lydigt program. Skrittpiruetterna och stegen mellan dem skapade lite fjärilar i magen och domaren kommenterade att Jeanna red dem smart. Valacken har en flott sida och ser ut som ett under av samarbetsvilja, här sitter bytena som en smäck. 

Quarton(e Quaterback-Don Schufro, uppf/äg Per-Arne Persson) är en makalös häst och i finalen gjorde han sin bästa insats på tävling hittills. Lite inledande spänning men Yvonne Österholm lotsade sin partner så säkert så säkert. Ingen häst har gjort så fina byten utan någon spänning eller ansträngning. Galoppen belönades med 9 liksom potential, totalt 86,4 procent och Qarton är därmed Breeders Trophy vinnare och Öppna championatet är hans.

Karin Öljemark visade Samson(e Samba Hit II-Duntroon, äg Inga Fridh) och det såg så enkelt ut, en verkligt färdig 6-åring. Harmoni och avspändhet från början till slut, menganska slätstrukna gångarter om än verkligt funktionella. Det blev ett rejält favoritfall när tärningarna kastats om och det blev problem med skritten och för låg form.

Resultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden