Sverige
25 april 2016 18:41

Ida får ersättning till sist

Ida S Jansson hade inget val när hon kastade sig av sin häst. Hon klarade sig bra, men skulle inte få ersättning av Trygg-Hansa för hjälmen som tog smällen. ”Att halvt slå ihjäl sig verkar vara vad som behövs för att få ersättning” säger Ida. Nu har dock försäkringsbolaget ändrat sig.

Ida får ersättning till sist
Ida S Jansson får äntligen ersättning för hjälmen som räddade henne.

Ida S Janssons inlägg på Facebook om trasslet med försäkringsbolaget har delats hundratals gånger. Nu verkar det som att ryttaren får rätt efter att Trygg-Hansa har meddelat Ridsport att Ida trots allt ska få ersättning.
– Det var precis hit jag ville komma – att de skulle tänka efter en gång till, säger Ida om nyheterna.

Olyckan var framme när Ida galopperade utomhus och bettet gick av.  Ida hade inga andra alternativ än att slänga sig av för att förhindra att det hela skulle sluta ännu värre. Hon klarade fallet hyfsat bra, men hjälmen som tog smällen gick sönder. När hon ansökte om ersättning hos Trygg-Hansa för hjälmen blev det nej.
– Jag tänkte att det borde gå på hemförsäkringens drulleförsäkring, men Trygg-Hansa hävdade att det inte gick för att ett husdjur var inblandat.
– Först blev jag bara irriterad. Sedan blev jag mest uppgiven och funderar på vad man betalar för egentligen, säger Ida om att bolaget inte skulle ersätta hjälmen som hade kostat runt 5 500 kronor och som med stor sannolikhet räddade henne från svåra skador.

Anmält till ARN
Ida S Jansson hann innan det nya beskedet anmäla sitt försäkringsbolag till Allmänna Reklamationsnämnden efter att ha fått information från Konsumentförsäkringsbyrån om att tolkningen skulle vara tvetydig från Trygg-Hansas sida.  Ida  konstaterar krasst att det ur ett rent ekonomiskt perspektiv hade varit smidigare om hon hade skadat sig mer.
– Hade jag varit så pass skadad att jag hade behövt sjukvård hade det kunnat gå på antingen olycksfallsförsäkringen eller personskyddsförsäkringen kopplat till hästen. Visst hade jag kunnat åka till läkare och klagat på smärtor, men det hade inte varit ärligt och jag hade inte kunnat göra det med gott samvete.

Nya besked idag
När Trygg-Hansa tittade närmare på Idas ärende efter att Ridsport bett om en kommentar såg de fallet i ett annat ljus och kom på måndagseftemiddagen med nya besked:
– Jag har nu fått information som visar att vi felbedömt detta ärende, vilket är mycket beklagligt. Vi kommer att omgående kontakta kunden och reglera skadan. Vi har tydliga regler angående skador som orsakas vid ridning men tyvärr hade det missats i detta fall, säger Håkan Franzén, försäkringsexpert på Trygg-Hansa.

Vad krävs för att ryttare ska kunna få ersättning för skadad skyddsutrustning då en häst är inblandad alternativt om hästen inte är inblandad? Om en ryttare exempelvis råkar lägga hjälmen på biltaket och den går sönder vid fallet, får man då ersättning?
– Detta är främst en fråga för drulleförsäkringen (allrisk) som finns som tillägg till hemförsäkringen. Den gäller för så kallade ”plötsliga och oförutsedda händelser”. Det är då en bedömning som görs i varje enskilt fall. En typ av skada som vanligtvis inträffar i en specifik situation, ersätts alltså inte. Det spelar ingen roll hur skadan inträffar, det vill säga om man tappar en hjälm i marken, ramlar av en häst med mera, utan vi bedömer alla omständigheter i det aktuella fallet.  

När ersätts utrustning?
När det gäller personlig utrustning som skadas i samband med ett olycksfall, till exempel då någon ramlar av en häst, så utgår viss ersättning för detta. Vanligtvis så innehåller dessa försäkringar ett fast ersättningsbelopp. Detta kan skilja sig mellan olika försäkringar och försäkringsbolag.

Lite hårddraget menar Ida att det ur ett ekonomiskt perspektiv hade varit bättre om hon inte haft hjälm och istället skadat sig så pass att hon hade behövt läkarvård. Ställer ni några krav på ryttare som är försäkringstagare att använda viss skyddsutrustning?
– 
Vi har svårt att ställa krav, om det inte finns någon lag som vi kan luta oss emot. Men vi har inga uttryckliga krav på skyddsutrustning för olika typer av verksamheter.

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden