Hoppning
26 april 2016 10:39

Ryttarna chockade av beskedet

Beskedet om att Sylve Söderstrand ska sluta kom som en blixt från klar himmel för hopplandslaget och vållar starka reaktioner. ”Jag känner noll förtroende för förbundet” säger Henrik von Eckermann.

Ryttarna chockade av beskedet
Henrik von Eckermann berättar att Sylve Söderstrand är en stor trygghet för laget och anser att förbundets beslut är obegripligt. Photographer Roland Thunholm

I går klockan 16 kallades det svenska hopplandslagets ryttare till telefonmöte med en kvarts varsel. Under mötet fick de information om att deras förbundskapten ska sluta. Henrik von Eckermann, en av landslagets viktigaste kuggar, är en av dem som chockades av beskedet.
– Alla vet att det är tre månader till OS och bara två månader innan allt ska klart inför Rio. Att förbundet gör så här är helt obegripligt, säger Henrik till Ridsport och fortsätter: – Problemet är att det inte finns folk i styrelsen som vet vilka behov ryttarna i toppen har och då blir det så här. De har ingen aning om vad som verkligen behövs. Förbundet har fattat beslutet helt och hållet utan att fråga oss som det handlar om.

Henrik von Eckermann är inte den som basunerar ut sina åsikter i första taget, men nu kan han inte sitta tyst. Redan under telefonmötet igår klargjorde han vad han tycker.
– Någonstans får det vara nog. Jag känner noll förtroende för förbundet, säger Henrik.

Utöver själva beslutet är Henrik minst sagt upprörd över hur informationen har gått ut och att det i pressmeddelandet låter som att Sylve var beredd att kliva åt sidan. Han pratade med Söderstrand senast i lördags om att förbundskaptenen såg fram emot OS och att slutföra sitt uppdrag på bästa sätt.
– Sylve är en stor trygghet att ha med på mästerskap. Han ger raka svar, vågar ställa obekväma frågor och har koll på allt. Det är precis vad vi behöver för att känna trygghet.

Vad borde förbundet ha gjort?
– Det enda de hade behövt göra hade varit att behålla Sylve i tre månader till. Han skulle ju ändå sluta efter OS. Bara tre månader är vad som hade behövts för att ge oss arbetsro.

Hur påverkar det här uppladdningen?
– I slutänden kommer vi självklart att rida ändå, men det här stör uppladdningen och vi får lägga mycket energi på oroligheter. Vi jobbar med teambuilding med förbundet och SOK så att det ibland nästan blir för mycket och vad är det för mening när förbundet gör såhär?

Vad skulle vara den bästa lösningen nu?
– Den enda lösningen är att förbundet drar tillbaka det här och att Sylve kör över OS.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden