Dressyr
19 april 2016 10:49

Cornelias dröm blev verklighet

Efter flera motgångar i jakten på en unghäst hade junioren Cornelia T Pettersson varit utan häst i några månader när det magiska telefonsamtalet kom – hon skulle få ta över tyglarna på Grand Prix-hästen Final Cut. ”Det är en dröm som har blivit verklighet” säger hon till Ridsport.

Cornelias dröm blev verklighet
Det nya teamet hemma på Arphus Gård.

– Jag vet att de är underbara, generösa människor, men det här är ändå mer än vad jag någonsin hade kunnat fantisera om, säger Cornelia T Pettersson till Ridsport strax efter att nyheten om att hon får ta över Final Cut har offentliggjorts.
Hon har själv vetat om det i en knapp månad sedan paret ringde henne en tisdagskväll, men kan nästan fortfarande inte tro det.
– Det är en dröm som har blivit verklighet. Jag hade ingen susning om att det var på gång och hade verkligen ingen aning om att jag skulle få Final Cut, säger hon.

Kämpigt hästletande
Efter att ponnyn såldes i vintras har Cornelia, som bland annat har ridit SM på ponny, varit utan häst. Då familjen inte hade möjlighet att köpa en utbildad häst var planen att köpa en unghäst som Cornelia skulle utbilda själv. På vägen stötte hon på flera motgångar och ett par hästar som Cornelia fastnade för visade sig ha skador. En av hästarna dog samma vecka som Cornelia skulle få hem den.
– Usch ja, det har varit motigt. Nu har det verkligen vänt och det känns som att det var en mening med allt det här.

Cornelia har tränat för Per i sju år och förklarar att det känns som att han alltid har trott på henne.
– Han har hjälpt mig från början och var den som tränade mig och en rätt tuff B-ponny som till sist gick SM. Jag och Per har alltid haft ett bra samarbete och han har sagt att han gillar min känsla och att jag alltid kämpar.

Tränar på Arphus
Nu styr 16-åringen till Arphus Gård varje dag efter skolan och där tränar hon sin nya ögonsten hemma hos familjen Markne-Sandgaard. Cornelia berättar att hon lär sig något nytt varenda gång hon rider Final Cut och att junior-SM är årets stora mål.

Ekipaget har redan hunnit tävla tillsammans på Katrineholms RF:s regionala tävling. Två medelsvår C-klasser resulterade i lika många segrar.
– Det var en jättebra debut. Jag hade bara ridit honom någon vecka då och Final Cut tog över lite första dagen. Det gick vägen ändå, men andra dagen kändes det ännu bättre, säger Cornelia.

Under debuten fanns förstås Per Sandgaard vid sidan om.
– De är ett väldigt fint ekipage, de passar superbra ihop. Det är mycket nytt för Cornelia, men hon gör det riktigt bra, säger han och berättar att de härnäst styr mot Willands meeting.
Efter att Cornelia nu har tagit över Final Cut satsar Per vidare på sin snäppet yngre Charmeur (f 2007, e Krack-Gribaldi). En liten skada i hagen satte stopp i början av säsongen, men Per meddelar att de snart är på gång igen.


Per Sandgaard satsar vidare på sin framtidshäst Charmeur. Foto: Lottapictures

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden