Sverige
23 maj 2016 18:39

Ston hittades med skärskador

Två högdräktiga ston hittades med skärskador på en gård utanför ńngelholm natten till måndag. Det ena stoet hade halva juvret uppskuret, medan den andra hästen har fått ett ordentligt sticksår i juvret. Det finns misstankar om att någon har knivskurit stona.

Ston hittades med skärskador
Två ston fick juvren svårt skadade när någon attackerade dem med kniv natten till måndag. Det ena stoet fölade nu på morgonen, men som tur var får fölet dia från den oskadade juverhalvan. (arkivbild)

– Det är fruktansvärt att någon kan göra så här mot djur, menar Carin Strand, Ugglarps gård.

Fem högdräktiga ston gick ute i hagen. Eftersom stona är nära fölning kontrolleras de regelbundet och vid 18-tiden var allt under kontroll. Men ett par timmar senare, när stona skulle in för natten, upptäcktes skadorna.

– Blodet var helt färskt, så det hade precis hänt, berättar Carin, som är veterinär och därmed kunde sätta in åtgärder mot skadorna omedelbart.

Det svårast skurna stoet, som har fått ena juverhalvan helt sönderskuren i ett 30-40 centimeter långt sår, fölade på måndagsmorgonen. Trots smärtan i juvret låter hon sin avkomma dia från den friska juverhalvan.

– Hon är verkligen fantastisk, men det är tur att hon har haft flera föl tidigare. Om det hade varit hennes första föl vet jag inte hur det hade gått, konstaterar Carin.

Det andra stoet, som inte tycker om att man känner på juvren, har troligen försvarat sig mot förövarna och därför klarat sig lindrigare undan. Hon har ett rejält sticksår i den ena juverhalvan, men är inte lika illa tilltygad som sin stallkamrat. Det här stoet har ännu inte fölat, vilket gör att man i dagsläget inte vet hur skadan kommer att påverka henne.

– Det är en omöjlighet att skadorna kan komma på grund av olyckshändelser, då det inte finns något i hagen eller några skador på staket eller liknande som kan ha orsakat de djupa skärsåren, konstaterar Carin.

Samtidigt som hon skulle ta in hästarna från hagen, och skadorna upptäcktes, startades också en bil ett par hundra meter från hagen och körde iväg.

– Men allt jag såg var ett par billysen när den åkte, förklarar Carin.

Händelsen är förstås polisanmäld, men polisen konstaterar att man inte kan göra så mycket eftersom det inte finns några spår att gå på.

– Det känns fruktansvärt och det är många tankar som snurrar. Men det är en omöjlighet att övervaka hästarna hela tiden då det både är många hästar och en stor gård, förklarar Carin sorgset.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden