Sport
7 juli 2016 23:30

Framtida Grand Prix-hästar i 6-årsklassen

Det var en viss Malin Nilsson som dominerade 6-årsfinalen på ett positivt sätt. Det krävdes en ringräv som Jan Brink för att bryta dominansen. Gemensamt för båda är att de tror stenhårt på sina hästar, läs vår intervju med ettan-trean Malin Nilsson och tvåan Jan Brink.

Framtida Grand Prix-hästar i 6-årsklassen
Populär och glad segrare Malin Nilsson med Foreign Affair.

Med Malin Nilsson och Jan Brink på podiet var det lite av den unga hungriga beridaren som mötte den erfarne tävlingsryttaren och tränaren.  Till vardags är Malin Nilsson beridare hos Patrik Kittel på Outstanding Stables i Tyskland – Jan Brink är chef på Tullstorp Dressage Stable och har egna beridare i arbete. 

Malin startade med två hästar, Forlan och Foreign Affair, och var mycket framgångsrik med båda.
– Det är helt över förväntan, såklart hoppades jag men jag vågar inte ta ut något i förskott. Inte med hästar, man vet aldrig hur det ska gå. 
– Foreign Affair har utvecklats mycket på ett år, starkare och stadigare i allt. Det som gör honom så otroligt bra är hans arbetsvilja, den tar aldrig slut. Sen fullkomligt älskar han att tävla, det är bra mycket bättre än att gå i hagen tycker han. Det är en fantastisk känsla att rida honom, han tittar aldrig, han bara njuter inne på banan. Som förra året när det stormade, han klippte inte ens med öronen åt det, berömde Malin.
– Han har tillräckligt med elektricitet när man rider på honom, han har alltid mer att ge, du har alltid gas, han ger mer och mer och mer, helt otroligt och visar redan piaffpåbrå.
– Visst är han till salu men inte så aktivt, det kommer kanske ett oemotståndligt bud någon dag, vi får se, konstaterar Malin.
– Nästa vecka ska vi vara med på KWPN:s uttagning till unghäst-VM, vi behöver bara visa en gång eftersom han var i final i PAVO Cup förra året, sa Malin som kan komma att rida även i Ermelo.

Jan Brink frestas lite av sina fina yngre hästar såsom RayMore 1284 och två år äldre Zaladin Mi att bryta sitt löfte om att inte tävla internationellt längre, men än så står han fast.
– Jag vill egentligen hellre lämna över dem till andra ryttare men visst är de hyärliga att rida. När de ska lämnas över till köpare ska hästarna helst ha bevisat att de klarar tävling och lite svårare utmaningar. Det gör RayMore enkelt nu. 
– Jag har lekt väldigt mycket med RayMore hemma, det finns piaff och passage lätt där. Ju mer man samlar desto mer energi får han, jag tror det blir enklare för honom i högre klass, förklarar Jan.
– Hans galopp är ingenting som får 9-10 i sådana här sammanhang men den kommer att bli både bättre och är väldigt användbar i högre klass, menade Jan.
– För mig är det minst lika roligt när mina elever är på pallen som när jag gör något bra själv, det är en härlig känsla när U25-laget får medalj senast för två veckor sedan i Hagen, konstaterade Jan.
– Jag är inte alls intresserad av att rida unghäst-VM så jag har inte satsat med RayMore, varken i år eller förra året. Det ger inte mig något, däremot hade jag velat se Ida-Linn Lundholm rida någon unghäst där, menar han.

 

Malins andra häst Forlan är en annan karaktär.
– Han är mycket känsligare, otroligt snäll häst som vill väldigt väl. Han är inte direkt en häst för unghästklasser men han kommer att ha mycket att ge i Grand Prix, menar Malin.
– Det är nog lite större risk att han säljs snabbare, han är dessutom 1,74 och skulle kunna passa min chef, konstaterar Malin.
Jo, helt ärligt, jag är överaskad att det gått så bra och otroligt glad så klart, sa Malin Nilsson. 

På pallen i 6-årsfinalen
1:a Foreign Affair  (KWPN e Rock Forever-Scandic, uppf/äg Jan Greve) med Malin Nilsson
2:a RayMore 1284 (SWB e JJ RayBan – Figaro R, uppf Kerstin och Thom Nilsson, äg Green Lane Farm South LLC) med Jan Brink 
3:a Forlan (KWPN e Jazz Highline, uppf van der AA, äg Johan Ifverson, Patrik Kittel och Andreas Helgstrand) med Malin Nilsson  

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden