Distansritt
8 juli 2016 12:37

Ryttare avstängd för dopning

Distansryttaren Abdulla Mahmood Abdulla Darban, Iran, stängs av från tävling i två år efter att den häst han tävlade i Qatar i maj förra året har lämnat två positiva dopningsprover.

Internationella Ridsportförbundet, FEI, berättar i ett pressmeddelande att förbundets tribunal har tagit ett beslut när det gäller distansryttaren Abdulla Mahmood Abdulla Darban, Iran.

Han stängs av i två år efter att hästen Lunatica, som han tävlade i en enstjärnig tävling i Qatar i början av maj förra året, har lämnat positivt dopningsprov. 

Både A- och B-provet från hästen innehöll substanserna propranolol och dexamethasone. Propranolol är en så kallad betablockerare som används för att sänka pulsen och tillhör de substanser som är förbjudna att använda på häst enligt FEI:s reglemente. 

Dexamethasone är en steorid som får användas till häst under kontrollerade former. 

Abdulla Mahmood Abdulla Darban stängs av i två år och får tillgodoräkna sig den tiden han redan har varit avstängd, ungefär ett år. Han ska dessutom betala drygt 17 000 kronor i böter till FEI samt ersätta FEI för förbundets kostnader som kan kopplas till utredningen. Det handlar om drygt 13 000 kronor.

Ryttaren kan överklaga beslutet. 

Hela beslutet. 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden