Hoppning
22 januari 2017 15:43

Tysk partystart i Leipzig – belgisk seger till Wathelet

Leipzig var de felfria rundornas paradis - trots många frågor från banbyggare Frank Rothenberger. Gregory Wathelet på Coree segrade. Henrik von Eckermann och Marylou tog en 12:e plats och ligger kvar på åttondeplats i världscuptabellen.

Tysk partystart i Leipzig – belgisk seger till Wathelet
Gregory Wathelet tog hem segern med Coree. I sin första världscupfinal var Henrik von Eckermann på åttonde plats med Gotha, idag blev det en 12:e plats med MaryLou. Vägen till Omaha är inte klar men det ser onekligen bra ut.

Det tionde kvalet till världscupen gick i Leipzig på en bana byggd av Frank Rothenberger. En bana med 13 hinder och 16 språng på 1,60-höjd med maxtid 71 sekunder som initialt gav banbyggaren rynkad panna.

Omhoppning
Med 16 ekipage i omhoppning över åtta hinder krävs det alldeles extraordinära insatser redan från start. Omhoppningsbanan innehöll flera sträckor med möjlighet att verkligen bränna på. Som tredje felfria tysk i omhoppningen lämnade Niklas Krieg på Carella  de andra efter sig med tiden 43,76 sekunder. Han vann här 2016 helt sensationellt, och är med i matchen. Norska världscupdebutanterna Charleville och Johan-Sebastian Gulliksen, junior till Geir, rev bort sig men kan ändå se premiären som succé. Rev gjorde även Bosty och Sydney Une Prince men en djärv häckvändning gav honom tiden 42,69 sekunder med 4 fel. Daniel Deusser och Equita gjorde plockepinn av banan med 8 fel. I kiss-and-cry satt Niklas Krieg och skruvade nervöst på sig, hans felfria runda och tid stod sig länge. Men, den stod sig slätt mot Kevin Staut och ”Räven” i suverän form, felfritt och 41,94 sekunder, nästan två sekunder bättre. 

Så var det Henrik von Eckermann och Marylou som började så bra men tog en skarp sväng och rev det rättupstående Longines hindret. Besvikelsen såg initialt ut att stå skriven i ansiktet på Henrik men de håller en otroligt hög nivå.

Gregory Wathelet och vackra stoet Coree piskade tiden med två tiondelar efter en klassrunda, ledning. Simon Delestre och Chesall Zimequest fick ett stopp efter att ha pressat lite för mycket. Seger till Gregory Wathelet, hans första denna säsong.

Segrande Gregory Wathelet med Coree Foto: Stefan Lafrentz/FEI

Grundomgång
Fyra tyska unga ryttare lyckades bli felfria utan större ansträngning inom de första tio ekipagen. Guido Klatte var först ut på Qinghai och snyggt satte en felfri runda medan rutinerade Marco Kutcher på Clenur fick ett makalöst irriterande tidsfel när han korsade mållinjen på 71,70 sekunder.

Efter tjugo startande var det var det åtta felfria på hinder. Roger-Yves Bost äntrade banan med Sydney Une Prince, de segrade i Mechelen-kvalet, och tänkte ta lite poäng till, en felfri-ritt i klassisk Bosty-stil. Serieledande Daniel Deusser med Equita van’t Zorgvliet fick den fullsatta hallen att dra efter andan när han var rejält på Longines-hindret. Bommen låg kvar och tyskarna kunde andas igen.

För svenskt vidkommande fick Henrik von Eckermann många att sätta något ordenligt i halsen på sista hindret. MaryLou och Henrik gjorde en riktig stilrunda, fin marginal över varje hinder och lugn kontrollerad ridning. Inför sista hindret, ett rättuppstående med vattenmatta under, snudd på stannade MaryLou men hävde sig över, snacka om scope, och de är felfria i omhoppning. 

Bland konkurrenterna så får Henrik von Eckermann sällskap i omhoppningen av sin tidigare chef Ludger Beerbaum på Casello. Att ha honom, Simon Delestre och Gregory Wathelet bakom sig i en omhoppning är en utmaning i sig. 

Denis Lynch visade upp Royne Zettermans Echo de Laubry på det tredje meetinget de gjort tillsammans men fick ett nedslag i kombinationen. Till slut var 16 ekipage felfria och på väg in i omhoppning.

Uppdateras efter hand

Online-resultat
Banskiss

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden