Sportnytt
24 januari 2017 10:30

Ännu en ungdomssatsning försvinner

Försäkringsbolaget Agria kämpade under 2016 för att få driva sin rikstäckande serie Agria Pony Trophy. I år kommer företaget inte att försöka, det var för tungt. ”Ett beslut som gör väldigt många runt om i landet riktig ledsna”, säger Stefan Fur, affärsområdeschef för häst och lantbruk.

Ännu en ungdomssatsning försvinner
Stefan Fur håller i många aktiviteter i sitt arbete som affärsområdeschef. Många känner igen hans röst utan att veta vem den tillhör - Stefan Fur är speaker på många av de stora svenska tävlingarna. Roland Thunholm

Serien Agria Pony Trophy som gick 2015-16 var liksom Sveland Cup en aktivitet på verklig gräsrotsnivå, en tävling för de yngsta ryttarna på ponny.
– Vi ville fånga upp dem som nyss gått från ridskolan till första egna ponnyn med en aktivitet som många klarar att delta i, förklarar Fur.

Agria Pony Trophy reds i Lätt C för ponny i både hoppning och dressyr. Serien reds i fyra zoner med en zonfinal i varje region för de 20 bästa ekipagen. Det var en rikstäckande serie som enligt TR kräver tillstånd från förbundet.

De arrangerande klubbarna fick ett kontantbidrag till priser och förra året deltog 1000 ekipage med ett antal anhöriga till varje.
– Vi fick efter mycket diskussioner tillåtelse förra året, jag gick hela vägen upp i Ridsportförbundets ledning för att få chansen, förklarar Fur.
– I år valde vi att inte köra för det finns en gräns för hur mycket man orkar slåss för sin sak helt enkelt.

Stefan Fur har full förståelse för att förbundets huvudsponsor Folksam velat ha en branschexklusivitetsklausul.
– Det är ett ganska naturligt krav, frågan är snarare om Ridsportförbundet kunde skrivit sitt avtal tydligare så att de här aktiviteterna på lägre nivåer kunnat genomföras ändå, menar han.

Nu samlar bolaget sina aktiviteter kring sin ponnyklubb, Agria ponnyklubb. Någon serie finns inte på ritpapperet idag.

– Det är många på klubbar runt om i landet som är ledsna över det beslutet, tråkigt.
– Vi ville gärna stötta de här unga ryttarna på det sätt vi kunde, kommenterar Fur. 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden