Distansritt
28 maj 2017 09:18

Snabb årsdebut för Elopolda

Att det var årets varmaste dag med över 25 plusgrader var inget som hindrade Sara Henriksson på lördagen. Hon lotsade sin EM-kandidat Elopolda ox till en snabb och säker seger på 17,3 km/tim på Göingerittens internationella och tvåstjärniga 120 km.

Snabb årsdebut för Elopolda
Elopolda och Sara Henriksson vann klassiska Göingerittens tvåstjärniga 120 km. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Annelie Frank

Det var av årets viktigaste lopp för de ekipage som satsar på en landslagsplats i distansritt.

Elopolda ox och Sara Henriksson verkar trivas på Göingerittens utmärkta men lite småluriga banor som kan verka lätta men är ganska krävande. På YRSM 2014 blev det guld på 120 km och nästan på samma tid, och i lördagens lopp ville de nog visa att formen är på väg till EM 160 km i Bryssel i augusti. De båda tog ju en sensationell åttondeplats på EM i Slovakien 2015.

Det var 20 startande i CEI** 120 km från Sverige, Norge och Danmark med både senior- och YR-ekipage som behövde FEI-kvala till EM eller YRVM i Italien i september.

Elopolda och Sara tog tillsammans med Pamilljah/Charlotte Tillman direkt hand om täten. Två av loppets mest meriterade elitekipage som båda har placeringar på VM-distansen 160 km. De båda red mycket jämnt på runt 17 km/tim och hade snabba pulstider. Elopolda hade mellan 48 och 56 slag/minut i alla besiktningar, men i vetgate 3 var Pamilljah precis på gränsen 64 slag. Charlotte valde då att utgå på egen begäran.

Tio till trettio minuter bakom fanns närmaste fyra ekipage. Nael ox/Ellen Elvung och de båda klass- och stallkompisarna My Kanel El Hamy ox/Svea Hallinder och Dylicat WF ox/Anna Remmare som båda skulle kvala till YRVM. Detsamma gällde för årets guldmedaljörer på YRSM Peach Passion ox/Mikaela Linnér som hade betydligt kortare pulstider än på YRSM där de hade problem med tiden och missade kvalet. De båda red in på en fjärdeplats på 14,5 km/tim och blev därmed FEI-kvalade till YRVM.

Klarade kvalet till YRVM gjorde också Svea och ”Kanelen” med en tredjeplats, slagen med två sekunder av tre år yngre Nael och Ellen som landade på 8.13,08 tim/14,5 km/tim. Dylicat hade problem med värmen trots att han drack bra och blev stoppad av veterinärerna i vetgate 3 för gait och metaboliskt.

I det enstjärniga loppet över 80 km kom sju ekipage till start. En av dessa var årets svenska mästare Annelie Ohlén som skulle ta första steget att kvala in sin 6-årige Lawrence ox internationellt. De båda hade en betryggande ledning i vetgate 2 efter 60 km, men i slutbesiktningen blev det tummen ned av veterinärerna för gait som innebär hälta eller oregelbunden gång. I stället blev det en knapp seger för loppets enda hingst Blyte ox och Lisa Jörnehag från Växjö med tiden 5.36,36 tim/14,6 km/tim.

Dryga minuten bakom kom hemmaekipaget Sa´bine ox och Amanda Cederholm, som hade Peppsi Ice/Isabel Henriksson långt bakom sig. Övriga blev uteslutna.

Nästa stora distansritt i Sverige är lag-SM den 17 juni på Wången i Jämtland. En av Sveriges naturskönaste men också mest utmanande bana i distansritt.

Resultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden