Avelsnyheter
14 juni 2017 08:15
Ridsportplus

Rankning ger tidigt tips om goda förärvare

Horsetelex kvalitetsrankning IPV har flexibla sökmöjligheter som baseras på internationella tävlingsresultat. Rankningen gör det enklare att tidigt identifiera nya topphästleverantörer.

Rankning ger tidigt tips om goda förärvare
13-årige Epleaser van’t Heike, tävlad av Christian Ahlmann, är etablerad inom sporten och bevisar nu även sitt värde i aveln. Kim C Lundin, Kim@witnet.se

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    En titt på tävlingsresultaten tolv månader tillbaka sett från 31 maj 2017 plockar upp intressanta namn på unga förärvare. 

    Om man räknar på tävlande avkommor max åtta år, bland de hingstar som har minst 15 avkommor i sporten, är det ganska jämnt i toppen sett till IPV – international progeny value. IPV baseras på  avkommornas sportresultat sett till konkurrens, antal starter och nivå på tävling. Totalt klarar bara 17 hingstar att komma med i statistiken – här finns framtida guldkorn.

    Hävdar sig internationellt
    Bland fäder födda 2004–05 finns sju hingstar som de flesta känns igen från tävlingsbanan och som har avkommor som vid ung ålder hävdar sig internationellt. 

    Allra bäst värde har den något äldre Quirado (Holst f -03 e Quidam de Revel-Corrado I) men de två år yngre ligger bara tiondelar efter i en klunga. Clintissimo Z (Zang f -05 e Clinton I-Carthago), tävlad av finska Mirena Lesonen, och Coronas 2 (Westf f -05 e Cornet Obolensky-Calypso), tävlad av Uwe Schmitz, är kanske de som är minst kända i gänget då de själva inte tävlar i högsta divisionen. 

    Övriga är redan etablerade, såsom Carambole, Epleaser van’t Heike, Arezzo VDL, Comme Il Faut och Vagabond de la Pommes

    Carambole och ryttaren Willem Greve. Foto: Roland Thunholm.

    Knepigt i dressyren
    Att hitta de kommande säkra förärvarna inom dressyr är svårt, toppnivå nås först efter 11–12-årsåldern och avkommorna i svår klass är få. Med sökningen inställd på fäder som har minst åtta avkommor i sporten som är tio år och yngre, får man bara fram fyra hingstar. 

    Namnen är bekanta men kanske inte erkända som leverantörer av tävlingshästar i stor skala. Indikationen är dock klar när hingstarna födda 2003-04, Rock Forever, Blue Hors Hotline, San Amour och Quaterback granskas. Samtliga har redan både Grand Prix-hästar och många internationellt tävlande avkommor.  

    Denna text publicerades första gången den 8 juni, i Ridsports pappersutgåva nummer 11-2017.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden