Blogg
2 februari 2018 09:05

Hingstbloggen: ”Tuffa pix för hopphingstarna”

HollandHingstbloggen med Lena Nyström är tillbaka! Den här gången är det KWPN som gäller och Lena Nyström rapporterar direkt från Brabanthallen i holländska s’Hertogenbosch.

Hingstbloggen: ”Tuffa pix för hopphingstarna”
Kreator´s sun är en av Hingstbloggens hoppfavoriter i Brabanthallen den här veckan. Foto: Lena Nyström

På plats i Brabanthalle, s’Hertogenbosch, Holland, efter en smidig resa i härligt väglag tillsammans med underbara Kim Lundin. Vi ses inte mer ett par, tre gånger om året, men hej och hå, vad vi skrattar och njuter av varandras sällskap! Det var svårare än förväntat att ta sig in hit i onsdags morse, de har flyttat huvudingången, så vi ”slank in” bakvägen efter en mycket upprörd holländare, som inte blev insläppt där han ville.

Det är tuffa pix för hopphingstarna här, de TESTAS i stället för som i Tyskland där det är smörgåsbord för att de ska visa upp sig så optimalt som möjligt. Här är lite korta avstånd, där hingstarnas reflexer och förmåga till överblick testas ordentligt. De behöver dock inte hoppa ”hus”, de testas och bedöms på ett annat sätt här. Detsamma gäller de unga hingstarna under ryttare på flerdagarsproven, inte heller där tvingas grabbarna hoppa väldigt stora hinder, men man lägger stort fokus på ridbarheten. Långsamma storhoppande hingstar göre sig icke besvär, man letar efter de kvicka moderna förärvarna, gjorda för att fungera optimalt på dagens tekniska och ibland trånga banor.

Cardento har två väl presterande söner här, såväl Carerra VDL, som Grand Slam VDL hade riktigt fina söner till start, varav de flesta gick vidare till avpröving under ryttare. Vigaro-sonen El Salvador hade två söner här, av vilka båda gick vidare, liksom Modesto (Grandeur). Arezzo hade tre söner vidare.

20180202_fafadesfortes_lenanystrm
Fafa des Fortes gillas av Hingstbloggen. Foto: Lena Nyström

Mina personliga favoriter under onsdagen var kat nr 87 Phil van de Wezele Heihoeve (Cornet Obolensky-Mr. Blue), nr 74, Fafa des Fortes (Contendro-Le tot de Semilly), nr 195, Khan (Grand Slam-Corland) och nr 90, Kannan Jr (Cornet Obolensky-Quick Star), som av mig fick epitetet ljuvlig.

I vanlig stil fick VDL i princip alla sina visade hingstar vidare till avprövning, första dagen visade de nio hingstar, samtliga gick vidare till tredje besiktningen, medan en av dessa åkte ut där pga för tunnt möderne. På torsdagen fick de ytterligare fem vidare till tredje besiktningen.

20180202_kaardinal_lenanstrm
Kaardinal är en komplett hoppindivid enligt Hingstbloggen. Foto: Lena Nyström

Sammanfattningsvis dominerar de holländsk hingsthållning och hopphästavel på många plan.
Personliga favoriter för mig var nr 10, Kansas VDL (Arezzo-Indoctro), en hingst med format, galopp, ryggverkan o skuldra, nr 150, Karaat ES (Falaizse de Muze-Caritano Z), en stor, på marken lite styv hingst med väldigt bra hoppning, nr 188, Kreator’s Son (Glenfiddich-Kreator xx), snygg o ädel med gedigen hoppning samt nr 114 Kardinaal HX (Don Diablo-Karandasj) som för mig var en underbar nära nog komplett individ.

För information om alla uttagna hingstar samt premiehingstar, deras härstamning o förädlingsgrad, se Kim Lundins reportage från arrangemanget.

Till alla er som är avelsintresserade tycker jag att ni ska unna er ett besök här, KWPN är ett transparent och progressivt förbund med enormt moderna blodslinjer med fokus på prestation och hållbarhet!

Vi hörs senare. Nu är det dags för dressyrare.

/Lena Nyström

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden