Blogg
17 november 2017 23:41

Hingstbloggen: Från ung kejsare till osäkrade bomber

BloggLena Nyström rapporterar från Vechtas andra dag, där hingstpremieringen pågår för fullt. Som vanligt hittar Lena både gott och blandat – från storfavoriter till någon sänkt rygg och viss förvirring mellan öronen.

Hingstbloggen: Från ung kejsare till osäkrade bomber
"Stående ovationer för Londontime-Danone-avkomman som tar sig an arenan som en kejsare". Foto: Lena Nyström

Jag vill börja med att gratulera uppfödaren och kollegan Astrid Borg, Silverforsens Stuteri, till att hennes uppfödning Silver Kazam blev utsedd till Premiehingst idag efter väl utförd hoppning. Ett grattis även till ägarna Lars Ingvarsson och Uwe Bublitz, vilka har för avsikt att sälja honom på morgondagens auktion här i Vechta.

Hbpremiehingst E. Kannan-casall
Premiehingst e Kannan-Casall.

Den hingst bland hopparna som imponerade mest på mig vid dagens löshoppning var kat nr 8 (Cascadello-Cassini II). Här saknas varken gångarter eller hoppförmåga! Och vilken hoppförmåga sen; överblick, smidighet, benteknik och bruk av sin rygg, ja faktiskt hela kroppen, givetvis Premiehingst även han.

Hbcasacdello
Premiehingst e Cascadello-Cassini II.
Hnpremiehingst E. Coronet Obolensky-diarado
Premiehingst e Cornet Obolensky-Diarado.

Coronet Obolensky-Diarado-sonen med kat nr 17 från Tebbel visade prov på okomplicerad hoppning av hög kvalitet med till synes obegränsad kapacitet, Premie till honom oxå.

Van der Lageweg tog med sin Premie-prydda storhoppande Quickly de Kreisker-Numero Uno-son hem, han är inte till salu, precis som är fallet med Tebbels hingst samt nr 2 e. Balou de Rouet-Silvio, vilken hade ett starkt avstamp och härlig bakbensteknik.

Hbpremiehingst E. Quickly De Kreskier-numero Uno
Premiehingst Quickly de Kreisker-Numero Uno.
Hbpremiehingst E. Balou De Rouet-silvio I
Premiehingst e Balou de Rouet-Silvio.

Sista Premien gick till den oerhört typade Toulon-Argentinus-avkomman, en ung man med massor av utstrålning och ungdomligt övermod, till salu i morgon.

Hbpremiehingst E. Toulon-argentinus
Premiehingst e Toulon-Argentinus.

Bland dressyrhingstarna visade sig Helgstrand Dressages Fürstenball-Donnerhall inte så väl lös som på lina, han blev lite knapp, men är trots detta vacker som en dag, medan en av mina stora favoriter Don Schufro-Stedinger fick mig att stöna av välbehag så till den milda grada att folk runt mig började fnittra😬😂

Hbpremiehingst E. Don Schufro-stedinger
Premiehingst e Don Schufro-Stedinger.
Hb Premiehingst E. Sandro Hit-fürst Heinrich
Premiehingst e Sandro Hit-Fürst Heinrich.

Diamond Hit-Fielmann-sonen godkändes inte alls, jag begriper ärligen inte varför, när man kan godkänna två Farell-söner med vidhängande bakben…

Hbpremiehingst E. Follow Me-sir Donnerhall
Premiehingst e Follow Me-Sir Donnerhall.

Follow Me-Sir Donnerhall-sonen med kat nr 57 är en hingst som både tilltalar och inte tilltalar mig. Jag gillar elasticiteten och lättheten, men har svårt för att bakbenen emellanåt hamnar för långt bak och inte bär som de ska. På det stora hela tror jag dock att plus vinner över minus gällande den här rörliga individen.

Nr 58 (Franklin-Sir Donnerhall) glimtade till med fina moment emellanåt, typen är skön och huvudet samt halsen bara vackra. Dock verkar han mer än lovligt förvirrad mellan öronen och uppnådde inte godkännande.
Fürstenball-sonen med Sandro Hit på mödernet är så oerhört lik sin fader, men han galopperar bättre, sannolik något morfar tillfört.

Hbpremiehingst E. Diamond Hit-fürst Heinrich
Premiehingst e Diamond Hit-Fürst Heinrich.
Hblondontimedanone
E Londontime-Danone. Foto: Lena Nyström

Stående ovationer för Londontime-Danone-avkomman som tar sig an arenan som en kejsare, med fantastisk överblick och smidiga rörelser genom hela kroppen. Det känns svårt att se någon annan som segerhingst men tyvärr är det så att han är grundregistrerad inom Hannoveraner-förbundet och därför ej kan bli vare sig Premie- eller Segerhingst inom Old. Hur som helst vill jag rikta ett stort grattis till avlarfamiljen Schwierking och till ägarna Blue Hors!!!

Hbpremiehingst E. Grey Flanell-licotus
Premiehingst e Grey Flanell-Licotus.

Schockemöhle fick båda sina hingstar godkända, dvs nr 66 (Governor-Fürstenball) och nr 70 (Grey Flanell-Licotus). Den förstnämnde är av god modell med god såväl skritt som galopp, men med en trav där bakbenen inte kan bära ordentligt, medan Grey Flanellen har en enorm mekanik, men en svanaktig hals, sänkt rygg och en osäkrad bomb mellan öronen…
Quaterback-sonen ur Poetins möderne tillhörande Helgstrand har en massa elasticitet och närvaro och kan sannolikt bli en fin ridhäst om man kan få honom att vinkla in sina bakben lite under kroppen.

Sammanfattningsvis får jag nog säga att de hoppavlade djuren generellt kändes som om de var av högre kvalitet än de gångartsavlade.

Det var allt från mig för idag, nu ska jag sova så jag förhoppningsvis kan knåpa ihop något vettigt till er i morgon oxå…

Foto: Lena Nyström

Detta är ett blogginlägg, skribenten själv står för alla åsikter som framförts i texten.

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 119 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Endast 1:- första månaden
Därefter ordinarie pris 69:-