Blogg
16 november 2017 23:30

Hingstbloggen: ”Dagens bästa häst är utan tvekan Londontime-Danone-sonen”

BloggRidsports Lena Nyström är på plats i Vechta, där det är dags för årets hingstpremiering. I år med 36 hopphingstar och 39 gångartshingstar i katalogen. Redan före ankomst har hon förälskat sig i hingsten efter Londontime-Danone I, men också hittat fler guldkorn att följa med stort intresse.

Hingstbloggen: ”Dagens bästa häst är utan tvekan Londontime-Danone-sonen”
Lena Nyström befinner sig i Vechta och bloggar för Ridsports räkning från den pågående hingstpremieringen. På bilden syns hingst nr 42 e Belantis-Sir Tender, som fångade Lenas öga som mest på hårt underlag. Foto: Lena Nyström

Dagen ägnas åt mönstring på hårt underlag utomhus i härligt höstväder, därefter longering inne i ridhuset på två cirklar, vilket är positivt för storleken på volterna, samt för överblicken för såväl åskådare som webbsändningen.

Gänget som ska avgöra hopphingstarnas vidare öden är Uwe Heckmann, Wolfgang Schultze-Schleppinghoff, Peter Weinberg, Harm Thormählen och Jan Vleugels.
Gångartsgänget döms av Evelin Schlotmann, Jürgen Koschel, Dr Schultze-Schleppinghoff, Herr Heckmann samt Ulrich Henschke.

De hingstar som fångade mitt öga mest på hårt underlag var kat.nr 42 (Belantis-Sir Tender), som var av strålande typ, nr 47 (Diamond Hit-Fürst Heinrich) med fint gummi, nr 49 (Don Schufro-Stedinger), som jag blev förälskad redan på videon härifrån samt nr 71 (Londontime-Danone I), i mina ögon i nuläget känns den som en helt komplett häst. Sist men inte minst fastnade jag för nr 77 (Van Vivaldi-Stedinger) med härlig mekanik.

Här finns många intressanta hopphingstar, bland andra Astrid Borgs uppfödning Silver Kazam (Kannan-Casall), nu ägd av Uwe Bublitz och Lars Ingvarsson, men jag väntar med att uttala mig om dem till efter morgondagens hoppning.

Dagens bästa häst

Efter longeringen har saker och ting klarnat betydligt för mig.
Dagens bästa häst är utan tvekan den ovan nämnde Londontime-Danone-sonen. Han har det mesta; typ, hingstkaraktär och tre ypperliga gångarter. Dessutom var han i balans hela tiden under longeringen.
Hingsten är såld till Danmark före auktionen och kommer att vara tillgänglig för oss svenska avlare.

171117_vechta_71_londontime-danone_lenanystrom
Lena Nyströms favorit, nummer 71 e Londontime-Danone. Foto: Lena Nyström

Jag är dessutom fortfarande väldigt förtjust i Don Schufro-Stedinger-avkomman från Johannes Westendarp, hans teknik och bakbensmekanik vid longeringen är svår att överträffa. Skritten håller en helt godtagbar kvalitet och även om han inte är det mest högställda funkar typen ok för min del.

Han har det mesta; typ, hingstkaraktär och tre ypperliga gångarter.

En av Helgstrand Dressages fyra hingstar, den e. Fürstenball-Donnerhall, nr 59, känns som en korrekt hingst av god modell med tre ändamålsenliga och goda gångarter, medan de andra tre hade växlande kvalitet på sina gångarter. Till exempel galopperade Fiontinas dotter e. Grand Galaxy Win inte riktigt som man hade förväntat sig, men isade upp ett flott travarbete.

Den andra Galaxy-avkomman från Helgstrand ue. Romanov var en nästan identisk kopia av sin morfar men med starkare bakbensmekanik i både trav och galopp.

Inget till övers för Finest-avkommorna

Diamond Hit hade tre söner här, varav de båda från Sprehe (ue. Fürst Heinrich respektive Fielmann) hade riktigt fin mekanik och den tredje hade raka trista bakben. De var dessutom bättre i modellen än många andra efter honom, han har ju en tendens att avla lite lågställt.

Blue Hors hade en trevlig First Choice-Zack-son här med fin balans på longeringen, han är på mödernet besläktade med Louise Etzners Zernard.

HP Horses Sandro Hit-Fürst Heinrich är stor med stor gång och mycket elasticitet, men jag är ingen fan av den mekaniken hans bakben uppvisar i trav.
Van Vivaldin har fortfarande en fin mekanik, men kunde ha lite mer uttryck o wow-faktor.
Belantis-sonen var platt och tråkig vid longering, han tassade fram.
Finest-avkommorna tilltalar mig inte alls, dels har de ful övergång mellan huvud och hals, dels har de bakbenen kvar i livmödrarna på sina mammor…
Nu ska jag sova lite så återkommer jag med ny rapport i morgon!

Detta är ett blogginlägg, skribenten själv står för alla åsikter som framförts i texten.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 119 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Endast 1:- första månaden
Därefter ordinarie pris 69:-