Hoppning
12 oktober 2018 15:49
Ridsportplus

”Min uppgift som överdomare att ingripa när det är fel”

Breeders Trophy– Jag vill helst inte att folk ska göra fel och att det får de här konsekvenserna när det betyder så mycket för alla inblandade. Det är verkligen inget man längtar efter.
Så säger överdomare Bengt Sånesson, som diskvalificerade ett 5-årsekipage på Breeders som sedan ändå fick starta finalen efter en protest, och vill nu lyfta frågan om bland annat vem som egentligen ska se till att häst och ryttare har rätt utrustning på tävling.

”Min uppgift som överdomare att ingripa när det är fel”
Bengt Sånesson var överdomare på den aktuella tävlingen. Arkivbild: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Överdomare Bengt Sånesson menar att det är viktigt att titta på vem som egentligen ska se till att häst och ryttare har rätt utrustning på tävling.
    – Vi har ett strikt ryttaransvar i de här frågorna, det går inte att lägga över ansvaret på någon annan, förklarar han.

    Bengt Sånesson har fått många frågor om det som hände under Breeders Trophy-veckan på Flyinge (läs mer om det i tidigare artikel här), bland annat om varför ingen ingrep tidigare i stället för att stänga av ryttaren i efterhand.
    – Det är inte överdomarens uppgift att kontrollera att man har rätt utrustning, däremot är det min uppgift som överdomare att ingripa när det är fel – oavsett vem som upptäcker det eller när det upptäcks, förklarar Bengt, och fortsätter:

    – Men det stör mig otroligt att jag missade det. Jag vill helst inte att folk ska göra fel och att det får de här konsekvenserna när det betyder så mycket för alla inblandade. Det är verkligen inget man längtar efter.

    Steward-system kostar

    Internationellt finns ett system för utrustningskontroll på de större tävlingarna, men Bengt menar att det är svårt att genomföra i dagsläget på svenska tävlingar.

    – I så fall måste vi ha ett steward-system av internationell modell, och det kommer att öka kostnaderna för tävlingarna – något som ryttarna får betala, förklarar Bengt.

    I det aktuella fallet vill Bengt också lyfta frågan om vad som är överdomarens ansvar och befogenheter under en tävling, och tycker det synd att fokus har flyttats från själva sakfrågan. Det vill säga vem som har huvudansvaret för att reglerna följs.

    – Vad är egentligen överdomarens roll och hur långt sträcker sig min befogenhet, funderar Bengt, som också förklarar att det inte är han som har anmält fallet vidare till disciplinnämnden.

     

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden