Hoppning
5 juli 2018 13:45
Ridsportplus

TR-ansvarig: ”Det låter vedervärdigt. Avskyvärt”

Svårt att komma åt– Det låter vedervärdigt. Avskyvärt. Och man kan fråga sig vem som är den är den största brottslingen – den som tillhandahåller utrustningen eller den som använder den på hästar. 
Det säger Bengt Sånesson, TR-ansvarig och medlem av SvRF:s tävlingssektion.

TR-ansvarig: ”Det låter vedervärdigt. Avskyvärt”
Bengt Sånesson fördömer alla former av barrering. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Efter den internationella barreringsskandalen i samband med ryttar-VM i Stockholm 1990 har det varit varit tyst om metoden, bortsett från enskilda rykten då och då.
– Jag tror att många, som ungdomar, i sporten inte ens vet vad det är. Vi som red på 60- och 70-talet vet dock att det snarare var regel än undantag att hästar barrerades lite då och då, säger Bengt Sånesson.

Det som händer hemma hos ryttare är ju jättesvårt att komma åt. Det måste kunna bevisas.

Rykten kan var illvilliga, med syfte att skada en enskild person eller hela hoppsporten. Barrering är förbjudet i Sverige och ett laddat ämne.

– Det som händer hemma hos ryttare är ju jättesvårt att komma åt. Det måste kunna bevisas, säger Bengt Sånesson.
– Det är samma sak med de som medvetet rider riktigt illa för att hästen ska springa rakt in i ett hinder och slå sig. Hur ska man kunna bevisa att det är med flit? Annars ser jag aldrig något på tävlingar numera.

TR justeras

Det är Svenska Ridsportförbundets disciplinnämnd som hanterar eventuella fall av barrering. Det har varit ett fåtal sådana uppe genom åren.
– Vi har också fått skriva om TR-texten någon gång. Dyker det upp några nya metoder som inte täcks in får vi självklart rätta till texten igen.

Läs huvudtexten ”Barrering – hoppningens mörka baksida” och Unghästdomaren: ”Inte sett tecken på på preparering på unghäst-tester på många år”.

Texten publicerades första gången i Ridsport nr 13/2018.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 88 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden